Ne a szegényebb országok fizessék meg a karbonsemlegességet!

2019. 12. 18.

Az Európai Parlament plenáris ülésén a december 12-13-i Európai Tanács következtetéseiről tartott vitát. Tóth Edina fideszes EP-képviselő felszólalásában üdvözölte az Európai Unió tagországainak megállapodását a 2050-re tervezett európai karbonsemlegességről, ám felhívta a figyelmet arra, hogy le kell fektetni néhány fontos alapelvet a további lépések előtt.

A néppárti politikus emlékeztett, hogy a klímasemlegességért az állampolgárok helyett a leginkább szennyező nagyvállatoknak és országoknak kell fizetnie. Hangsúlyozta továbbá, hogy az új szabályok nem eredményezhetik az energia-, élelmiszer-és üzemanyagárak emelkedését. A kohéziós támogatásokat nem szabad elvonni a szegényebb tagállamoktól, hiszen a költségek csökkentése tovább növelné az EU-n belüli egyenlőtlenségeket. Mindezek mellett pedig elengedhetetlen a technológia-semlegesség elvének tiszteletben tartása a szén-dioxid kibocsátás mérsékléséhez.

„Magyarország nem csak szavakkal, hanem tettekkel is bizonyítja klímavédelmi elkötelezettségét, hiszen 1990 óta 32 százalékkal csökkentette szén-dioxid kibocsátását”- zárta felszólalását Tóth Edina.