Hírek

Nagyszerű magyar sikerek a romániai helyhatósági választásokon

2020. 09. 28.

A Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselőcsoportja szívből gratulál az erdélyi magyarok romániai helyhatósági választásokon elért történelmi sikeréhez. 

Az erdélyi magyar pártok kitartó munkájának köszönhetően 20 év után Soós Zoltán személyében újra magyar polgármestert választottak Marosvásárhelyen.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) jelöltjeit további 199 helyen választottak meg a polgármesteri tisztségekre, ráadásul több helyen növelni tudták a helyi tanácsosaik számát, így Sepsiszentgyörgyön, Kézdivásárhelyen, Kovászna Megye Tanácsában, Csíkszeredában, Szatmárnémetiben vagy Szatmár Megye Tanácsában. Az RMDSZ színeiben újraválasztott megyei tanácselnökök Kovászna, Hargita, Maros és Szatmár megyében is folytathatják a munkát. Emellett néhány román többségű településen is az RMDSZ jelöltje lett a polgármester: Szászrégenen, Kisbácson és Gyimesbükkön.

Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) és a Magyar Polgári Párt (MPP) együttműködésében létrejött Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) is meg tudta ismételni a négy évvel ezelőtti eredményeit. Az EMSZ jelöltjeit tíz településen választották meg polgármesternek, és további három általuk támogatott független győzedelmeskedett vasárnap.

A Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselőcsoportja következetesen kiáll a külhoni magyarok egyéni és közösségi jogaiért, szorosan együttműködve a határon túli magyar közösségek pártjaival. Ezért is külön öröm számunkra a magyarok nagyszerű sikerei a romániai helyhatósági választásokon. Gratulálunk és örömmel várjuk a további közös munkát!