Hírek

Nagyobb biztonságot a kibertérben!

2021. 06. 10.

Az Európai Parlament elsöprő többséggel megszavazta a digitális évtizedre vonatkozó uniós kiberbiztonsági stratégiáról szóló állásfoglalási indítványát. Tóth Edina fideszes EP-képviselő üdvözölte a stratégiában bejelentett kezdeményezéseket, ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a kiberfenyegetések jellege és összetettsége folyamatosan változik, így az Unió egyik kulcsfontosságú prioritását jelentő digitalizáció sikere a kiberbiztonságon múlik.

„A cél az, hogy megerősödjön Európa kiberfenyegetésekkel szembeni ellenállóképessége, valamint hogy minden polgár és vállalkozás megbízható szolgáltatásokat és digitális eszközöket vehessen igénybe, és ezek előnyeit teljes mértékben ki tudja használni. Az EU-nak ezért komoly erőfeszítéseket kell tennie annak érdekében, hogy megvédje magát a harmadik országokból érkező kibertámadásokkal szemben” – hívta fel a figyelmet a fideszes politikus.

Az EP-képviselő kiemelte, hogy a technológiai függőség csökkentése érdekében az Uniónak nagyobb stratégiai autonómiára van szüksége a kiberbiztonság terén. „A pandémia megmutatta, hogy milyen sérülékeny Európa, ezért csökkentenie kell a függőségét a globális beszállítói láncoktól. Törekednünk kell az európai fejlesztések erősítésére a kritikus fontosságú infrastruktúrákban, valamint a védekező képesség megteremtésére, hiszen így válhat Európa ezen a területen is biztonságos térséggé.