Hírek

Nagy többséggel utasította el a transznacionális lista ötletét az EP

2018. 02. 07.

„A föderalisták ma újra egy felülről jövő, elit-vezérelt projekttel próbálkoztak, ők ugyanis a transznacionális listában látnák a nemzetek feletti európai tudat megvalósulását. Ám ez egy tévedés. Európai démosz nincs” – hívta fel a figyelmet Schöpflin György, az alkotmányügyi szakbizottság néppárti koordinátora.

Az Európai Parlament Brexit utáni mandátumelosztásáról szavaztak ma az EP-képviselők a strasbourgi plenáris ülésen. A jelentés a britek távoztával 73 mandátumuk részleges újraelosztását javasolja, amivel a Szerződésekben előírt kötelezettségének tesz eleget, valamint helyreállítja a degresszív arányosságot. Az elfogadott szöveg alapján Magyarország egyetlen helyet sem fog veszíteni. Azonban bármennyire is szerződésbeli kötelezettségét teljesíti az EP, a mandátumelosztásról szóló jelentést a transznacionális lista körüli vita uralta. Ezt a tervet azonban ma az EP elutasította.

Schöpflin György korábban számtalan alkalommal világossá tette, hogy a transznacionális lista egy rossz irányú folyamat első állomása lenne. „A nemzetek feletti lista azon a feltételezésen alapul, hogy valahol, valamerre létezik egy európai démosz, ami csak arra vár, hogy valaki képviselje. E lista pedig éppen erre hivatott. Ám ez egy tévedés. Nincs európai démosz, és hiba az ellenkezőjét állítani” – hangsúlyozta a fideszes politikus.

Schöpflin rámutatott: senki nem kérdezte meg az európai polgárokat erről, s az is kétséges, hogy a transznacionális lista létrehozná az európai démoszt.

„Nem növelné hírnevét a Háznak, ha 27 szabadon lebegő, senkinek sem elszámoltatható képviselője lenne, politikai hatalommal, ám valódi választók, elszámoltathatóság és felelősség nélkül. Hol vannak itt a fékek és ellensúlyok?” – tette fel a kérdést Schöpflin.

Schöpflin György a szakbizottsági egyeztetések során a kezdetektől fogva azt az álláspontot képviselte, hogy a felelősség nélküli hatalom az önkényesség felé vezető út. A Fidesz EP-delegációja így nem támogatta a transznacionális lista föderalista ötletét.