Hírek

Mindenkit azonos védelem illet

2019. 11. 26.

Az Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi szakbizottság (LIBE) néppárti előkészítő ülésén részt vett Ilva Johansson belügyi biztosjelölt. A megbeszélésen Járóka Lívia, az Európai Parlament fideszes alelnöke garanciákat és konkrét cselekvést kért az új belügyi biztostól az emberkereskedelem áldozatainak védelmében.

Járóka Lívia felhívta a biztosjelölt figyelmét, hogy az emberkereskedelem és a szervkereskedelem legtöbb áldozata szegény, roma nő, fiatalkorú és gyermek. A képviselő elmondta: mivel komplex problémáról van szó, garanciákat és konkrét cselekvési terveket kér az új biztostól.

Johannson egy új javaslatcsomagot ígért, és hangsúlyozta, hogy az emberkereskedelemben a határvédelem fontos, de nem elégséges, hiszen jól szervezett hálózatok könnyűszerrel jutnak át a határokon. Hozzátette: meg kell erősíteni a belső ellenőrzést, információcserét, valamint a rendőri együttműködést is. Kiemelte, hogy a legfontosabb teendő egy erős kohézió kialakítása az európai társadalmakban.

A svéd biztosjelölt a migrációs tárgyalásokra vonatkozóan megerősítette, hogy folyamatos dialógust szeretne kezdeményezni mind a tagállamokkal, mind az EP-vel az új ciklusban. Elismerte a külső határok védelmének fontosságát, valamint azok megerősítését, fokozott ellenőrzését, és az illegális migráció visszaszorítását. Új kompromisszumot ígért a menedékkérők jogi helyzetének rendezésében, de hangsúlyozta a tagállamok közötti szolidáris elosztást is.