Környezetvédelem

Mérgező vörösiszap-áradás Magyarországon

2010. 10. 05.

A magyar kormány ma három megyében nyilvánított ki vészhelyzetet a mérgező iszapömlés miatt, amely hivatalos források szerint eddig négy halálesetet és több mint száz ember sérülését okozta. A vészhelyzet Magyarország nyugati felében Veszprém, Győr-Moson-Sopron és Vas megyében került kihirdetésre, miután egy alumínium gyár tározójának gátja átszakadt, mérgező vörös iszappal öntve el Devecser és Kolontár faluját, illetve veszélyeztetve számos másik települést is a Dunántúlon.

"A néppárti frakció nevében szeretném őszinte részvétemet kinyilvánítani az áldozatok családjainak. Folyamatosan kapcsolatban vagyok a magyar, illetve az európai hatóságokkal a fejleményeket illetően. Sok erőt és kitartást kívánok mindazoknak, akik keményen küzdenek az otthonaik, falvaik és a térség élővilágának védelméért. Sok sikert kívánok az erőfeszítéseikhez a szennyeződés megfékezésében" – nyilatkozta Joseph Daul.