Mezőgazdaság és vidékfejlesztés

Mercosur-egyezmény: Biztosítani kell a magyar termelők védelmét

2019. 07. 24.

“A magyar gazdák számára fontos, hogy az Európai Unió olyan kétoldalú szerződéseket kössön, melyek nem hoznak létre kettős mércét és védelmet biztosítanak a hazai termelőknek” – hívta fel a figyelmet Hidvéghi Balázs fideszes EP-képviselő Brüsszelben. A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Bizottság (AGRI) tagja ma reggel részt vett azon a találkozón, melyen a szakbizottság néppárti tagjai az Európai Bizottság illetékeseivel aktuális mezőgazdasági témákról folytattak megbeszélést.

Hozzászólásában Hidvéghi rámutatott: “Megengedhetetlen, hogy háttérbe szoruljanak a magyar gazdák elvárásai. A tengerentúlról beáramló mezőgazdasági termékek, valamint a mezőgazdasági támogatások tervezett csökkentése egyaránt veszélyeztetik a magyar mezőgazdaság érdekeit. A magyar gazdák elvárják tőlünk, hogy fellépjünk az érdekükben”.

„A Phil Hogan mezőgazdasági és vidékfejlesztési biztos által beharangozott 1 milliárd euró értékű pénzügyi biztonsági keret létrehozása ugyan kedvező, ám egyelőre nem látjuk annak pontos körvonalait. Fontos, hogy a gazdák tudják, mikor és milyen feltételek mellett lehet felhasználni ezt a pénzügyi keretet” – hangsúlyozta Hidvéghi Balázs.