Mezőgazdaság és vidékfejlesztés

Melanin a kínai fokhagymában?

Melanin a kínai fokhagymában?

2008. 12. 09.

Az elmúlt hónapokban Kínában különböző élelmiszerkészítményekben bukkantak az emberi szervezetre veszélyes mennyiségű melaninra. A mérgező anyag növényvédő szerekből és műtrágyából került bele a növényekbe, ill. onnan az élelmiszerláncba. A takarmánynövényeken keresztül állati termékek is fertőződhettek.

A Kínában tucatnyi halálos áldozatot és több ezer gyermek súlyos megbetegedését követelő melanin-botrány után az Európai Unió betiltotta a Kínából származó gyermektápszerek és bizonyos szójából készült termékek importját.

Időközben az ausztrál hatóságok több kínai zöldségtermékben – többek között fokhagymában, zöldborsóban, konzervgombában és paradicsompürében – találtak melanint.

A képviselő írásbeli kérdése arra irányul, hogy tett-e már, és ha igen, milyen lépéseket az Európai Bizottság a Kínából származó élelmiszerek, így különösen a gyümölcs- és zöldségtermékek fokozottabb ellenőrzése érdekében.

Glattfelder Béla emlékeztetett arra, hogy az ázsiai országban nyilvánvalóan hiányoznak az élelmiszerbiztonság feltételei. „Az EU-tól eltérően, nincs ellenőrzés alatt a termelés minden fázisa, teljes folyamata. Az EU előírások jelentős többletköltségeket okoznak ugyan a termelőknek, de biztonságos a fogyasztóknak. A kínai élelmiszerimport a melanin-botrány óta jelentős kockázatot jelent az európai polgárok egészségére. Az Európai Bizottságnak hatékonyabban kellene fellépnie az élelmiszerbiztonság érdekében. Brüsszelnek teljes körű kockázatelemzést kellene végeznie a Kínából származó élelmiszerimport tekintetében.” – nyilatkozta a képviselő.