Hírek

Megegyezés született az Európai Akadálymentesítési Irányelvről

2018. 11. 08.

Az Európai Parlament és az Európai Unió Tanácsa ma – egy éves intenzív tárgyalás sorozat eredményeképpen – megállapodásra jutott az Európai Akadálymentesítési Irányelv szövegéről. Kósa Ádám, a Foglalkoztatási és Szociális Bizottság véleményadójaként vett részt az intézményközi egyeztetéseken (trialógus), ahol a fogyatékossággal élő emberek érdekeit képviselte.

Kósa Ádám, az EP frakcióközi Fogyatékosságügyi Munkacsoportjának társelnöke kiemelte, hogy Európában 80 millió fogyatékossággal élő ember mindennapjait könnyítheti meg a jogszabály. A dokumentum számos akadályt bont le a kommunikáció a mozgás és a szolgáltatásokhoz való hozzáférés tekintetében, ezzel segítve, hogy a fogyatékossággal élő emberek a társadalom teljes értékű tagjaivá válhassanak. „Kósa komoly eredménynek tekinti, hogy a 112-es egységes segélyhívószám is az irányelv hatálya alá került és a városi közlekedésben használt jegykiadó automaták is akadálymentesen használhatóak lesznek egész Európában”.

Az európai akadálymentesítési jogszabály célja, hogy egyes – főként digitális – termékek esetében megszüntesse a belső piaci akadályokat. Számítógépek, operációs rendszerek, okostelefonok és e-könyvek; digitális televíziózáshoz kapcsolódó eszközök és e-kereskedelem; közlekedéshez kapcsolódó és banki szolgáltatások, tévé közvetítések és telefonszolgáltatások válnak a jövőben fokozatosan akadálymentessé.

Kósa elmondta, hogy az Európai Parlament a szolgáltatásokhoz kapcsolódó épített környezet akadálymentesítése terén még szigorúbb szabályokat szeretett volna alkotni, hiszen nem elég, ha a bankautomata vagy a vasúti jegykiadó automata önmagában akadálymentesen használható, ha a kerekesszékes személy nem tud bemenni az épületbe, ahol a szolgáltatást igénybe veheti. A tagállamok azonban úgy vélik, hogy a digitális technológia gyors elterjedése miatt a legtöbb ember már ma is okostelefonján intézi banki ügyeit vagy váltja meg vonatjegyét, az innováció pedig még több olyan – ma talán még ismeretlen, újszerű – megoldást fog hozni a jövőben, amelyet a fogyatékossággal élő emberek is hasonló könnyedséggel használhatnak majd, mint a társadalom más tagjai. Ezért az irányelv főként a digitális termékekre összpontosít, nyitva hagyva az utat az innováció előtt is.

Mint emlékezetes, Kósa Ádám a fogyatékossággal elő személyek mobilitásáról es befogadásáról, valamint a 2010–2020 közötti időszakra vonatkozó európai fogyatékosságügyi stratégiáról szóló EP-jelentés előadójaként 2010-ben felhívta az Európai Bizottságot, hogy nyújtson be az európai akadálymentesítési intézkedéscsomagra irányuló jogalkotási javaslatot, amelyet 80 millió fogyatékossággal élő európai polgár várt immáron csaknem egy évtizede.