Hírek

Meg kell szüntetni a kettős mércét a jogállamiság területén!

2019. 07. 17.

Győri Enikő fideszes európai parlamenti képviselő a finn soros elnökségi program vitájához beadott hozzászólásában arra kérte Antti Rinne finn miniszterelnököt, hogy törekedjenek az Unió egységének megőrzésére, ahogy az Ursula von der Leyentől, az Európai Bizottság új elnökétől is elhangzott. Győri hangsúlyozta, kerüljék a kettős mércét és olyan politikát folytassanak, melynek révén a meglévő – sajnálatos módon az elmúlt öt évben mélyülő – törésvonalak elhalványulnak.

„Mikor Önök a jogállamiság szigorú számon kérését ígérik, figyeljenek oda arra, hogy az mindenkire vonatkozzon. Ne fordulhasson elő, hogy ami élő gyakorlat Nyugaton, az elvetendő Közép-Európában. Legyenek pártatlanok, mindig tájékozódjanak, mielőtt ítélnek. Ezt kívánja meg az elnökségi honest broker szerepe” – emelte ki a fideszes EP-képviselőírásbeli hozzászólásában.

Győri Enikő rámutatott, hogy a jogállamiság érvényesüléséhez meg kell teremteni a biztos jogi alapot. Az esetleges büntető intézkedéseknek pártatlannak kell lenniük, és nem szolgálhatnak a kohéziós pénzekből részesülő országok megnevelésére. „A tagállamok egymás közötti, illetve az uniós intézményekkel való együttműködését a kölcsönös bizalomnak, az együttműködésnek kellene jellemeznie, nem pedig a tetemre hívásnak. Csak ezáltal lehet sikeres a finn uniós félév” – mutatott rá a néppárti politikus.