Hírek

Meg kell becsülni a Unió alapját képező tagállamokat

2019. 11. 27.

Az Európai Parlament plenáris ülése ma bizalmat szavazott az új Bizottság tagjainak, akik 2024-ig látják majd el munkájukat. A szavazást megelőző vita kapcsán Győri Enikő fideszes EP-képviselő üdvözölte az új Bizottság megalakulását, sok sikert és bátor cselekvést kívánva az Ursula von der Leyen vezette testületnek, melyre bizakodóan tekintenek a magyar emberek.

„A sehova nem vezető ideológiai csaták és szlogenek hangoztatása helyett koncentráljon a húsbavágó kérdésekre. Tudjon kilépni az aktuális divat-témákból, adjon tartalmat minden mozdulatának. Csak így fog tudni ellenállni a balról jövő nyomásnak, s annak, hogy felelőtlen döntéseket hozzon. Csak így fog tudni érvényt szerezni az alapító szerződéseknek” – kérte Győri Enikő az Európai Bizottság új elnökétől.

A néppárti politikus írásbeli hozzászólásában felhívta von der Leyen elnök figyelmét, hogy ne legyenek illúziói, sokan fognak olyan ötletekkel előállni, amelyek elfogadása megroggyantaná az uniós intézmények és politikák közötti egyensúlyt.

Győri Enikő azt kérte az új Bizottságtól, hogy becsülje meg az Unió alapját képező nemzeteket, tagállamokat és tisztelje alkotmányos identitásukat. „Mi 27-28-an egyenlőek, de nem egyformák vagyunk. Legyen ezért érzékeny arra, hogy másra fogékonyak az egyes tagállamok polgárai” – mutatott rá.

Országonként eltérő a helyzet, legyen szó a zöld gazdaságra való áttérésről, a migrációról, vagy a társadalmi együttélés normáiról, ezért arra kérte a Bizottság elnökét: „Fogadja el, hogy ezekben gondolkodhatunk máshogy. Tartsa tiszteletben, ami a szuverenitásunk körébe esik, de járjon el a közös hatáskörbe eső kérdésekben. Ne áldozza fel az európai mezőgazdaságot és ipart az éghajlatpolitika oltárán. Ehelyett találja meg az egyensúlyt a fenntarthatóság és a finanszírozhatóság között. Csakis ilyen hozzáállással fogja tudni felszámolni a korábbinál jóval erősebbé vált kelet-nyugat törésvonalat”.