Mezőgazdaság és vidékfejlesztés

Magyarországnak továbbra sem érdeke a tejkvóta emelése

Magyarországnak továbbra sem érdeke a tejkvóta emelése

2008. 06. 04.

Glattfelder Béla emlékeztetett arra, hogy márciusban a magyar néppárti delegáció a tejkvóta emelése ellen szavazott az Európai Parlamentben.

A nagy termelőket tömörítő Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ) most csatlakozik az európai gazdák tiltakozó mozgalmához az alacsony tejárak miatt, amit szerintük az okoz, hogy az Európai Unió agrárminiszterei idén áprilisban a tejkvóták 2%-os emeléséről döntöttek.

Az Európai néppárti képviselő az Európai Parlamentben idén márciusban elhangzott felszólalásában kiemelte: a tejkvóták emelése a jelenlegi piaci helyzetben két okból is elhamarkodott és kockázatos. Egyrészt, a piaci kilátások közel sem annyira kedvezőek, mint ahogy azt az Európai Bizottság felételezi: a legutóbbi piaci fejlemények jól mutatják a kvótaemelés kockázatait. A tejtermékek áremelkedésére az európai és az Európán kívüli fogyasztók ugyanis érzékenyen reagáltak. Több országban 10-30%-kal csökkent a fogyasztás. Az eddigi áremelkedésben döntő szerepet játszó kínai tejpor-behozatal is csökkent. A tej iránti kereslet visszaesésének másik oka az lehet, hogy mindezidáig a húsárak nem követték a többi élelmiszer áremelkedését. Ezért a fogyasztók inkább húsból elégítik ki a fehérjeszükségletüket, nem pedig a megdrágult tejtermékekből.

Ezeknek a világpiaci folyamatoknak a következtében Magyarországon például az év első időszakában 10-20%-kal csökkent a tej felvásárlási ára.

Ugyanakkor az EU-ban számos tagállamban, köztük Magyarországon, jelentős kihasználatlan tejkvóta van. A tejkvóta-emelés megakadályozná, hogy ezen országok termelői kihasználják a lehetőséget a termelés növelésére. Sőt, a kvótaemelés  ezekben a tagállamokban akár a termelés csökkenését is eredményezheti, mert a kvótát kihasználó tagállamok termelői innen vásárolnák fel a termelés bővítéséhez szükséges állatállományt. Ez különösen azokra az új tagállamokra lenne igaz, amelyek termelőinek mostanában kell alkalmazkodniuk az EU szigorú környezetvédelmi (trágyakezelési), élelmiszerbiztonsági és állatjóléti követelményeihez.

Glattfelder Béla szerint tehát nincs szükség a tejkvóta-emelésre. Emiatt az összes fideszes és MDF-es európai parlamenti képviselő ellene szavazott a tejkvóta-emelésnek.

A képviselő végül emlékeztetett arra, hogy ezzel szemben mind az európai parlament magyar szocialista képviselői, mind a magyar kormány támogatta a tejkvóták növelését.