Magyarország a figyelem középpontjában

Sok múlik a magyar EU-elnökség félévén: bár hazánkat komoly politikai támadások érték, összességében jól indult az elnökség – mondta Szájer József, a Fidesz európai parlamenti frakciójának vezetője, aki szerint a félévet fel lehet használni arra, hogy eloszlassuk a térségünkkel kapcsolatos téves nyugati feltételezéseket.

– Milyen lehetőségek nyílnak az EU-elnökséggel?

– Magyarország a figyelem középpontjába kerülhet, amire nagy szükség van, ahogy az elmúlt egy hónap eseményei mutatták. Hazánkat számtalan alaptalan kritika érte, úgy vélem, itt az ideje mindenkinek mélyebben megismerkednie Magyarországgal. Sok múlik ugyanis egy elnöklő országon: mindenkinek érdemes gyarapítania az ismereteket. Hét éve vagyok Brüsszelben, és most látom és érzem, hogy megnőtt a Magyarország iránti érdeklődés.

– Mit tud rólunk Nyugat-Európa?

– Összességen a kelet-európai tagállamokról nem tudnak túl sokat Nyugaton, ami részben a kommunista múltból, részben a Nyugat részéről tapasztalható fennsőbbségérzésből ered. Az EU-elnökség alkalmas arra, hogy eloszlassuk a kételyeket. Egy félév erejéig a magyar kormányzat és a közigazgatás az EU motorjává válik. Brüsszel hozzánk jár, a magyar vezetők utaznak ki Brüsszelbe – változhat ezzel a rólunk kialakult kép.

– Milyen feladatai vannak az EU-elnökség idején a magyar EP-képviselőknek?

– Közülünk többen már hét éve kint vagyunk Brüsszelben, időközben sok tapasztalatot szerezhettünk az Unió működéséről. Az ismereteket átadjuk a kormányzat képviselőinek, ami hozzátesz az elnökség sikeréhez. Azt is tudni kell, hogy az EU szervei között is vannak konfliktusok, például az Európai Parlament és az Európai Tanács között. A magyar elnökség egy EP-barát elnökség lesz, hiszen a Fidesz részéről a magyar EP-képviselők foglalkozhattak a legtöbbet uniós ügyekkel. Ezekkel a tapasztalatokkal számos konfliktust meg lehet majd oldani.

– Konfliktusokból lesz elég: mit látott az elnökség első heteiben?

– Európa súlyos válságban van. Magyarország háborgó vizeken hajózik. Sok múlik majd a magyar elnökség konfliktuskezelő képességén. A tanácsüléseket és egyéb megbeszéléseket le kell vezetni, a dossziékkal foglalkozni kell, előbbre kell vinni az ügyeket. Magyarország jól teljesít eddig, rendben lefolytak a bemutatkozások, a meghallgatások. Remélem, hogy az alapfeladatokat mindvégig kifogástalanul teljesíteni tudjuk majd. Az indulás jól sikerült.

(EU Hírlevél)