Hírek

Magyar ellenzéki politikusok az EU elé vitték a LEADER csoportok megalakulását

Magyar ellenzéki politikusok az EU elé vitték a LEADER csoportok megalakulását

2007. 10. 18.

Mint az MTI brüsszeli irodájához eljuttatott közleményükben írták, az elmúlt napokban magyarországi önkormányzati képviselők és polgármesterek közvetlenül levélben fordultak az Európai Parlament magyar képviselőihez, “hogy felhívják figyelmüket a sajtóban is megjelent szervezett visszaélésekre”.

A két magyar ellenzéki EP-képviselő szerint a LEADER csoportok Magyarországon több kistérségben az alapvető demokratikus követelmények semmibe vételével, úgy alakultak meg, hogy a megalakulásra meghirdetett időpont előtt néhány órával vagy nappal a Magyar Szocialista Párt képviselői önkényesen, mások kizárásával hozták létre az akciócsoportokat. Az így kizárt – többnyire, de nem kizárólag jobboldali – képviselők tiltakozásának ellenére az illetékes minisztérium a törvénysértő módon megalakult LEADER csoportokat jóváhagyta.

 

De Blasio Antonio és Surján László az érintettek leveleiből értesült arról, hogy a LEADER akciócsoportok alakuló ülései az egész országban hasonlóan zajlottak. A néppárti képviselőket “a forgatókönyvek feltűnő hasonlósága” arra engedi következtetni, “hogy egy kormányzati szinten összehangolt, előre eltervezett visszaélés zajlik, amelynek célja az, hogy a kistérségek számára szánt Európai Uniós pénzeket nem rendeltetésszerűen, mindenféle kontroll nélkül a saját érdekük szolgálatában használhassa fel a szocialisták egy csoportja”.

 

De Blasio Antonio és Surján László azt a kérdést tette fel az Európai Bizottságnak, hogy szándékában áll-e kivizsgálni a magyarországi LEADER csoportok jogsértő megalakulását, továbbá hogy “milyen eszközökkel kívánja a LEADER csoportok törvényes újraalakulását és működését biztosítani”. A néppárti képviselők hangsúlyozták, hogy mivel az érintettek mindezidáig hiába fordultak jogorvoslatért a tárcához, az ügyet az Európai Unió illetékes fóruma elé kell tárni. Úgy vélik, hogy “a demokratikus európai jogelvek érvényre juttatása és a jogsérelmek orvoslása csak a LEADER csoportok törvényes keretek közötti újraalakulása és az eset alapos kivizsgálása révén látszik biztosítottnak”.

 (MTI)