Magyar fiatalok is hallatják hangjukat az Európai Unió jövőjéről szóló vitában: az európai kisebbségvédelem szabályozását sürgetik Strasbourgban

2021. 10. 09.

Az Európai Parlament strasbourgi székhelyét az ifjúság veszi birtokba pénteken és szombaton, ugyanis ötezer európai fiatal  részvételével kerül megrendezésre az Európai Ifjúsági Rendezvény (EYE2021). Az esemény az  Európai Parlament ifjúsági konzultációs folyamatának csúcspontjaként, az Európa jövőjéről szóló konferencia részeként zajlik. Bocskor Andrea, Győri Enikő, Tóth Edina, a Fidesz EP-képviselői és Winkler Gyula, az RMDSZ néppárti EP-képviselője szervezésében a Kárpát-medencéből és a magyar diaszpórából mindenhonnan érkeztek fiatalok.

Bocskor Andrea elmondta: “Nagy öröm számomra, hogy az Európai Ifjúsági Rendezvény (EYE2021) keretén belül Winkler Gyula képviselőtársammal közösen köszönthettük Az Európa jövője a Kárpát- medencei magyar fiatalok szemszögéből című beszélgetésen az általunk meghívott  tagjait a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség Ifjúsági Szervezetének, a Nemzeti Ifjúsági Tanácsnak,  a Mathias Corvinus Collegiumnak, a Kolozs Megyei Ifjúsági Fórumnak (KIFOR)  és  a Stipendium Peregrinum kezdeményezés ösztöndíjasait. A Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportja különösen fontosnak tartja, hogy a kárpát-medencei  összmagyarság hangja, anyaországi és külhoni szervezetek által egyaránt képviselve legyen  az az eseményen.  A hétvégén az EU  és az EP működésének bemutatása mellett központi szerepet játszik az Európai Unió jövőjéről folytatott vita is, melyben fontosnak tartom, hogy a kárpát-medencei összmagyar hang és értékrend is megjelenjenek.  A fiatalok kapjanak beleszólást  az őket is érintő szakpolitikákba, ne kizárólag Brüsszel vagy a nyugat-európai fősodor döntsön arról, hogy a magyar fiatalok hogyan éljenek, milyen értékek, elvek szerint formálják jövőjüket. A magyar kormány számos eszközzel támogatja a fiatalokat a családalapítás, otthonteremtés és tanulás, valamint az önálló élet megkezdésében, amely példaértékű lehet a Nyugat számára is, ahogy az is, hogy mi nemzetben gondolkodunk és felelősséget vállalunk a külhoni nemzetrészekért! A kárpátaljai magyar közösséget ért jogszűkítések és fenyegetések fényében meg fontosabb, hogy az EU is komolyan vegye a nemzeti kisebbségek védelmét, ezért muszáj tovább küzdenünk a Minority Safepack megvalósításáért – emelte ki Bocskor Andrea.

Győri Enikő, a Fidesz EP-képviselője kiemelte: „Fontosnak tartom, hogy több magyar csapatot támogathattunk abban, hogy személyesen is ki  tudjon utazni  az EP strasbourgi székhelyére, hogy az  EU döntéshozói elé vihesse az őket leginkább érintő kérdéseket. Beszélgetve a fiatalokkal meggyőződhettem róla, mennyire felkészültek, s igen határozott véleménnyel rendelkeznek napjaink lényeges kérdéseiről. Úgy érzem, gondolataikkal színvonalasabbá teszik a jövőnkről szóló vitát, igazán büszkék lehetünk rájuk”.

Tóth Edina, a Fidesz EP-képviselője hangsúlyozta: az EU jövője a fiatalok jövőjére is hatással van, ezért fontos kikérni véleményüket az őket különösen érintő ügyek terén. A fideszes politikus üdvözli, hogy a résztvevő diákok büszkén képviselik Magyarországot, és hallathatják a keresztény-konzervatív nézőpontjukat.

„A magyar nemzetpolitika egyik legfontosabb célkitűzése megalkotni a nemzeti kisebbségek védelmét biztosító európai rendszert. Többre van szükség mint, amit ma az Európai Unió nyújt: a lisszaboni szerződés értelmében elismeri, hogy a kisebbségek európai értékeket képviselnek. Nekünk az a célunk, hogy az RMDSZ által elindított európai kisebbségvédelmi kezdeményezés megvalósuljon és európai szabályozás szülessen a nemzeti és nyelvi őshonos kisebbségek védelmében” – mondta el Winkler Gyula a találkozón, hangsúlyozva, hogy ezért is fontos, hogy Kárpát-medencei ifjúsági találkozót sikerült szervezni a Strasbourgban zajló EYE rendezvényen. A résztvevő szervezetek közül ugyanis a Kolozs Megyei Ifjúsági Fórum, a KIFOR küldöttsége – Csorba Zsuzsa Emese és Olcsvári Péter vezetésével – az EYE2021 online előkészületei során állásfoglalást és ajánlást dolgozott ki Egység a sokféleségben – Az őshonos kisebbségek javaslata címmel. A dokumentumot az ifjúsági találkozó online rendszerébe is bevezették.

Háttér: Az EYE2021 (European Youth Event, Európai Ifjúsági Rendezvény) strasbourgi rendezvényén a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség Ifjúsági Szervezete, (KMKSZISZ), a Nemzeti Ifjúsági Tanács, a Mathias Corvinus Collegium (MCC), Stipendium Peregrinum Ösztöndíjprogram és a Kolozs Megyei Ifjúsági Fórum (KIFOR) vesz részt Bocskor Andrea, Győri Enikő, Tóth Edina fideszes és Winkler Gyula RMDSZ-es EP-képviselők meghívására.

Az EYE2021 október 4-től online előkészületeket tartott, amelyek az október 8-án és 9-én megrendezésre kerülő főeseményhez vezettek. A strasbourgi rendezvény egyaránt tartalmaz online és személyes, valamint új, hibrid formátumú eseményeket.