Hírek

A magyar adókedvezmények eltörlésével fenyeget Szanyi javaslata

2018. 10. 04.

Szanyi Tibor jelentésében a hozzáadottérték-adó mértékének uniós szabályozásáról arra tett kísérletet, hogy elvegye az adópolitika meghatározásának jogát a tagállamoktól. Az adópolitika meghatározásának elvétele Magyarországtól veszélybe sodorná az eddig elért sikereinket, ezért a Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselőcsoportja nem támogatta azt. 

Szanyi Tibor, aki jelen sem volt saját jelentése megszavazásakor, ismét olyan területen próbált uniós szabályozást elérni, mely szigorúan tagállami hatáskörbe tartozik. Míg az eurózóna országaiban az elmúlt években nőttek az adóterhek, a magyar adópolitika a sikeres magyar gazdasági modell része lett, mely a jövedelemadókról a fogyasztási típusú adókra helyezi a hangsúlyt, s több jövedelmet hagy a magyar családoknál és munkavállalóknál. Szanyi javaslata azonban mindezt nem tenné lehetővé, s megszüntetné hazánk nehezen elért adóelőnyét.

Amennyiben Brüsszel döntene a magyar adókról, akkor az elmúlt évek során nem sikerült volna az uniós tagállamok között a legnagyobb mértékben csökkenteni az egy főre jutó adó mértéke sem. A brüsszeli  adómeghatározás nem tenné lehetővé, hogy egységesen 15%-os legyen a személyi jövedelemadó hazánkban, ami az EU tagországok között a második legalacsonyabb. Veszélybe kerülne továbbá a versenyképességet javító társasági adó alacsony szintje (9%-kal az EU legalacsonyabb értéke).

Amennyiben Brüsszel elvenné az adópolitika meghatározásának jogát Magyarországtól, akkor nem kaphatnának a magyar családok családi adókedvezményeket, vagy családi otthonteremtési támogatást sem. A Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselőcsoportja ezért nem támogatta Szanyi Tibor jelentését.