Hírek

Macedónia-jelentés: A Magyarország elleni támadások újabb színtere

2018. 11. 29.

Az Európai Parlament plenáris ülése ma nagy többséggel elfogadta a Macedónia Volt Jugoszláv Köztársaságról szóló idei országjelentést. Bár Magyarország elkötelezett támogatója a nyugat-balkáni országok euroatlanti integrációjának, a Fidesz-KDNP delegációja ezt a szöveget nem támogatta.  „A szocialisták és a zöldek frakciói ugyanis a dokumentumhoz benyújtott módosító javaslataikkal ideológiai természetű támadást intéztek Magyarország ellen amiatt, hogy hazánk bevándorlási hatóságai menekültstátuszt adtak Nikola Gruevszki hivatali mulasztás miatt börtönre ítélt volt macedón kormányfőnek” – hívta fel a figyelmet Tőkés László EP-képviselő.

Tőkés a tegnap esti plenáris vitában megerősítette, hogy Macedónia stratégiai partnere és fontos szövetségese Magyarországnak. Éppen ezért határozottan visszautasította a hazánkat ért támadásokat, rámutatva arra, hogy Nikola Gruevszki menedékkérési és a macedón kormány kiadatási kérelme ügyében az illetékes magyar hatóságok a törvényesség teljes betartásával jártakés járnak el. Az erdélyi politikus szerint a volt macedón miniszterelnök megbuktatása, majd elítélése hátterében feltételezhetően a migrációs kérdés, illetve a Soros-lobbi áll.

Az Európai Parlament és a Bizottság az elmúlt öt évben folyamatosan, évről-évre kemény kritikában részesítette a macedóniai igazságszolgáltatást, annak politikailag korrumpált állapotát. „További erőfeszítésekre van szükség a bírói kar politikai beavatkozással szembeni védelem tekintetében” – zárta felszólalását Tőkés László.