Költségvetés, gazdaság- és foglalkoztatáspolitika

Lépések a fenntartható nyugdíjrendszer irányába

Lépések a fenntartható nyugdíjrendszer irányába

2013. 05. 21.

A fenntartható nyugdíjrendszerről szóló ún. európai bizottsági zöld könyvvel kapcsolatos jelentéséről 2011. februári strasbourgi plenáris ülésén szavazott az Európai Parlament. Az uniós döntéshozatali folyamat következő lépcsőfoka a mostani jelentés, melyről 2013 márciusában szavazott az EP Foglalkoztatási és Szociális szakbizottsága.

Mindkét jelentést néppárti EP-képviselő, a holland Ria Oomen-Ruijten jegyzi, melyekhez Őry Csaba, az Európai Parlament Foglalkoztatási és Szociális Bizottságának néppárti koordinátora is számos módosító indítványt nyújtott be a hazai érintettekkel való részletes konzultációt követően, tekintettel a magyar nyugdíjrendszert érintő kormányzati változtatásokra.
 
"A nyugdíjrendszer fenntarthatósága nagy mértékben a foglalkoztatási szint növelésén múlik. Alapvetően üdvözlöm az Európai Bizottságnak a nyugdíjrendszerek diverzifikációjára irányuló elképzeléseit, azonban – mint már azt többször leszögeztem -, csak olyan kiegészítő nyugdíjrendszereknek van értelme, amelyek hozzáadott értéket képviselnek az első, felosztó-kirovó pillérhez képest, nem pedig elvesznek abból, biztosítva ezáltal a nyugdíjrendszerek  valódi stabilitását" – emelte ki Őry Csaba. A néppárti EP-képviselő arra is többször felhívta már a figyelmet, hogy a tagállami nyugdíjrendszerek fenntarthatósága csak akkor lesz biztosítható, ha megfelelő lesz az Európai Unióban a foglalkoztatási arány, ”ha többen és többet dolgoznak”.
 
Őry Csaba emellett a tagállami nyugdíjrendszerek lehetséges reformjának az EU 2020 stratégiával és a gazdasági kormányzással való kapcsolatát is kiemeli, hiszen ezek a nagy horderejű változtatások csak párhuzamosan, egymással szinergikus kapcsolatban mehetnek végbe. A néppárti politikus szerint viszont a nyugdíjrendszerek fenntarthatóságának problematikája önmagában semmiképp sem orvosolható, végső megoldásként sokkal több munkahelyre és jelentősebb gazdasági teljesítményre van az Európai Uniónak szüksége.