Legyenek az EU sikeres építőkövei a cigány közösségek!

2019. 10. 11.

“Másfél évtizede harcolok Brüsszelben azért, hogy az európai cigány közösségek sikeres és prosperáló építőkövei tudjanak lenni az Európai Uniónak, így Magyarországnak is” – fejtette ki Járóka Lívia, az Európai Parlament fideszes alelnöke a kazincbarcikai önkormányzati képviselőkkel és helyi roma vezetőkkel való találkozóján.

A Fidesz-KDNP fontosnak tartja a szegények és romák helyzetének javítását Kazincbarcikán, így szorgalmazza a kormánnyal közösen kidolgozott, helyi szintre lebontott stratégiai program megírását és megvalósítását. Az önkormányzat a program keretében új szociális bérlakásokat biztosítana a szegénységben élő, megélhetési problémákkal küzdő polgárainak. Ezek a  lakások teret és lehetőséget biztosítanának a helyi roma közösségnek is. Járóka Lívia a találkozó alkalmával elmondta, hogy azért látogatott Kazincbarcikára, hogy beszélhessenek a helyi roma közösségek fontosságáról, feladatairól és lehetőségeiről. „Mindig nagy örömmel érkezem az ország ezen szegletébe. Hiszem, hogy az itt élő roma közösségekben hatalmas potenciál és sok  kiaknázatlan lehetőség van” – fogalmazott a képviselő.

Az elmúlt években a romák felzárkóztatásában nagyszerű sikereket ért el a kormány, azonban fontos odafigyelni a hiányosságokra is. Orbán Viktor miniszterelnök a Fidesz 28. kongresszusán hangsúlyozta a szegénység felszámolásának és a cigányság helyzetének javítására irányuló tevékenységek fontosságát. „Kiemelten fontos foglalkoznunk az oktatás és nevelés kérdéskörével. Minden magyar állampolgár számára biztosítani kell az élethosszig tartó tanulás lehetőségét és ehhez minden feltételt biztosítani kell. Ebből egyetlen barcikai roma sem maradhat ki!” – mutatott rá Járóka Lívia.

A képviselő látogatása során teljes körű támogatásáról biztosította a Fidesz-KDNP polgármesterjelöltjét a vasárnapi önkormányzati választások alkalmával.