Környezetvédelem

Lassú víz, partot mos: újabb lépés az európai ipari katasztrófabiztosítás felé

2017. 06. 08.

Az Európai Parlament környezetvédelmi bizottsága ma délelőtt elfogadta a környezeti felelősségről szóló irányelv végrehajtási jelentését, amely Hölvényi György kereszténydemokrata (Fidesz-KDNP) európai parlamenti képviselő javaslatára egy uniós ipari katasztrófabiztosítási rendszer létrehozására szólítja fel az Európai Bizottságot.

Az Áder János köztársasági elnök által még európai parlamenti képviselőként kidolgozott javaslat hátterében Kolontár és Nagybánya tanulságait kell keresnünk. Hölvényi György szerint ezek a tragédiák felszínre hozták az Európai Unió eszköztelenségét a nagyméretű ipari katasztrófák esetén, hiszen a jelenlegi szabályrendszer nem garantálja a szennyező fizet elvének maximális érvényesülését.

Az uniós ipari katasztrófabiztosítási rendszert kizárólag a potenciális szennyezők, azaz a veszélyes anyagokat gyártó vagy azzal működő ipari létesítmények befizetései hoznák létre. Elsődleges célja, hogy gyors és hatékony pénzügyi segítséget nyújtson a bajba jutott tagállamoknak a katasztrófák következményeinek kezelésében.

A javaslat hosszú utat járt be 2010-es megszületése óta. Az Európai Bizottság legfelsőbb szintű támogatásával, a Fidesz-KDNP néppárti delegáció tagjainak, valamint a magyar kormányzat kitartó munkájának köszönhetően a kezdeményezésből az évek során olyan tervezet lett, melyet az Európai Bizottság később megvalósíthatósági tanulmányban értékelt.

A kereszténydemokrata politikus szerint most mindez új lendületet kaphat. Az Európai Bizottság a közelmúltban két jelentést is készített a környezeti felelősség, illetve a bányászati hulladék irányelvek végrehajtásáról, amelyek mind alátámasztják az ipari katasztrófabiztosítási rendszer felállításának szükségességét. Hölvényi reményei szerint a mai jelentés új utakat nyithat az Áder-javaslatnak a lassan hömpölygő uniós gépezetben.