Hírek

Kulcsszerepben az afrikai vallási közösségek a járvány elleni küzdelemben

2020. 09. 09.

„Az Európai Uniónak segítenie kell Afrikát a  koronavírus-járvány elleni küzdelemben, humanitárius és fejlesztési partnerként tekintve az egyházakra is”, jelentette ki Hölvényi György európai parlamenti képviselő (Fidesz-KDNP). A képviselő az európai néppárti frakció vallásközi párbeszédért felelős munkacsoportjának társelnökeként kezdeményezte „A koronavírus-járvány elleni küzdelem a fejlődő világban” című konferencia összehívását.

A magyar képviselő meghívására első kézből számolt be a néppárti vallásközi munkacsoport számára Anthony Muheria, a kenyai Nyeri főegyházmegye érseke, valamint Alfred Agyenta, a ghánai Bolgatanga egyházmegye püspöke a járvány által sújtott közösségek érdekében végzett egyházi erőfeszítésekről.

Muheria érsek aláhúzta: a katolikus egyház társadalmi kulcsszerepet tölt be Afrikában a szükséget szenvedőknek nyújtott lelki és anyagi támogatás révén. Agyenta püspök emlékeztetett, hogy a koronavírus hosszú távon is az élet része lesz, és hatásainak enyhítése folyamatos  társadalmi szerepvállalást követel meg a katolikus egyháztól is. A főpásztorok szerint a hitéleten túlmenően az alapvető szociális és egészségügyi ellátás, például a védőfelszerelések vagy rendszeres élelmiszersegélyek biztosításában is oroszlánrészt kell vállalniuk az egyházaknak a gyenge állami kapacitások miatt.

Hölvényi György, a vallásközi munkacsoport társelnökeként hangsúlyozta: „A vallási közösségek központi szerepe miatt Európának is partnerként kell tekintenie a helyi egyházakra az Afrikának nyújtott uniós segélyprogramokban”. Példaként említette, hogy Kenyában a társadalom 70 százalékát érik el és tudják segíteni közvetlenül a vallási közösségek. A képviselő a néppárti frakció fejlesztéspolitikai szakmai vezetőjeként emlékeztetett, hogy az EU-Afrika kapcsolatrendszer megújításáról folyó együttes gondolkodásba a katolikus egyházat és más vallási közösségeket is be kell vonni.

A magyar politikus a Hungary Helps Program jószolgálati nagyköveteként 2019 márciusában egyeztetett a humanitárius segítségnyújtás lehetőségeiről Muheria érsekkel Kenyában, majd 2020 februárjában Agyenta püspökkel Ghánában. A helyben tett látogatásokról Hölvényi György felidézte: „A főpásztorok nagy örömmel mutatták be közösségeiket, valamint a püspökségeik területén működő oktatási és szociális erőfeszítéseiket a szükséget szenvedők érdekében”.