Hírek

Közösen a szexuális zaklatás megállításáért

2017. 11. 29.

A Világ Női Vezetőinek éves globális csúcstalálkozója 2017. november 28. és 30. között került megrendezésre Izlandon, ahol az Európai Parlamentet Tajani elnök megbízásából Járóka Lívia alelnök képviseli. A magas szintű konferencia résztvevői az esemény „Meg tudjuk csinálni” jelszavához híven, különböző témákban vitatják meg, hogy a női vezetők mit tehetnek a világ jobbá tételéért.

Járóka Lívia fideszes EP-képviselő a mai „Állítsuk meg a szeximust” című panelvitában a szexuális zaklatás elleni hatékonyabban küzdelemről beszélgetett Helen Clark volt új-zélandi miniszterelnökkel és Áslaug Arna Sigurbjörnsdóttir izlandi képviselővel. Az alelnök a vita során hangsúlyozta: „Politikai akaratra szükség van, de az önmagában nem elég. Konkrét gyakorlati lépések is kellenek, hogy az elkövetőket felelősségre vonják, továbbá biztosítani kell, hogy az áldozatok megkapják a szükséges segítséget, támogatást és védelmet. Nem szabad megengedni, hogy az áldozatokat hátrányos megkülönböztetés érje amiatt, hogy kiálltak a nyilvánosság elé”.

A néppárti politikus az Európai Parlamentet hozta fel pozitív példaként, kiemelve, hogy Tajani elnök külön levélben fordult minden alkalmazotthoz, tájékoztatva őket a már meglévő és a közeljövőben bevezetésre kerülő intézkedésekről. „Az Európai Parlament az egyetlen olyan parlament az Európai Unióban, amely belső különleges bizottságot hozott létre a szexuális és egyéb zaklatások kivizsgálására, továbbá egyedülálló széleskörű figyelemfelkeltő kampányba kezdett. Mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy úgy a szexuális zaklatás, mint a zaklatás egyéb formái ne számítsanak tabutémának, mert az áldozatokat csak úgy tudjuk megvédeni és az elkövetőket felelősségre vonni, ha ezek az esetek napvilágra kerülnek” – emelte ki az EP alelnöke.