Környezetvédelem

Közös fellépés a Rábáért

2007. 05. 17.

A képviselő tájékoztatta a minisztert, illetve a környezetvédelemért elkötelezett köztársasági elnököt arról, hogy milyen lépéseket tett eddig a határon átnyúló környezetszennyezés megszüntetés érdekében.

2007. április 4-én Burgenlandban személyesen adta át a Néppárti Magyar Képviselőcsoport petícióját a tartományfőnök részére, amelyben a Képviselőcsoport határozott tiltakozását fejezte ki az Ausztriából Magyarországra érkező környezetszennyezéssel kapcsolatban, valamint felhívta Stájerország és Burgenland tartományokat és az Osztrák Szövetségi Kormányt, hogy haladéktalanul tegyenek meg minden hatáskörükbe tartozó lépést a Rába és a Lapincs folyót szennyező fenti ipari létesítmények felé annak érdekében, hogy a folyó szennyezése megszűnjön.

2007. május 9-én az Európai Parlament plenáris ülésén napirend előtti felszólalásában tájékoztatta a képviselőket arról, hogy az elmúlt hat évben osztrák területen lévő cipőgyárak folyamatosan szennyezik a Rába folyó vizét, a Rába már szennyezett, habzó vízzel lépi át a magyar határt. Egyúttal felszólította az éppen akkor ülésező Osztrák-Magyar Vízügyi Bizottságot, hogy azonnali hatállyal vonja vissza a folyót szennyező gyárak vízjogi engedélyét.

De Blasio Antonio, az Európai Parlament Környezetvédelmi Bizottságának tagja hangsúlyozta, hogy levelének célja az együttműködés és az információáramlás ösztönzése, mert álláspontja szerint szükség lenne az összefogásra és az információ megosztására, hogy akár kormányzati szinten, akár az uniós intézmények segítségével előrelépést tudjunk elérni ebben az ügyben.

A fideszes képviselő egyúttal felajánlotta segítségét a magyar érdekek nemzetközi támogatásának erősítésére, az Európai Parlament legnagyobb képviselőcsoportjának – az Európai Néppártnak – brüsszeli kapcsolatrendszerének igénybevételével, az Európai Parlament környezetvédelem iránt elkötelezett képviselőinek esetleges bevonásával, azonban a hivatalos formát egyelőre mellőzve.

De Blasio Antonio nyilatkozatában reményét fejezte ki arra nézve, hogy a magyar és osztrák miniszter felügyelete alatt működő tizenkét tagú akciócsoport eredményt fog tudni elérni a szennyezés megszüntetésében, egyúttal kifejezésre juttatta együttműködési szándékát a közös lépésekről szóló egyeztetések iránt.