Hírek

Közös Agrárpolitika: biztosított a kiszámítható termelési környezet gazdálkodóink számára

2020. 12. 18.

2021 és 2022 évben a jelenleg érvényben lévő szabályozás alapján biztosított lesz az agrártámogatások folytonossága. Az Európai Parlament decemberi plenáris ülésén elfogadta a Közös Agrárpolitika (KAP) átmeneti időszakára vonatkozó jogszabályt. Hidvéghi Balázs fideszes EP-képviselő kiemelte, hogy magyar sikerként könyvelhető el, hogy lehetőség lesz az ún. átmeneti nemzeti támogatások folytatására is, mely az állattenyésztési ágazat számára különösen fontos.

„Fontos állomás ez, hiszen a mezőgazdaságban a stabilitás és a kiszámíthatóság elengedhetetlen a biztonságos termelési környezet megteremtéséhez. Ez létfontosságú a gazdatársadalom számára, hiszen sok tényező nehezíti munkájukat, elég, ha csak a koronavírus járványt említjük. Emellett az új Közös Agrárpolitika (KAP) tárgyalásai sem zárultak még le” – hangsúlyozta Hidvéghi Balázs a Fidesz-KDNP EP-képviselője.

Szintén fontos, hogy az átmeneti időszak hossza két év lesz. Ez elegendő időt biztosít a 2023. január 1-jén hatályba lépő új uniós agrárpolitikára történő felkészüléshez, mind a termelők, mind a tagállami adminisztráció számára.

„Magyar sikerként könyvelhető el, hogy mind a Tanácsban, mind az Európai Parlamentben sikerült elérni az ún. átmeneti nemzeti támogatások folytatásának lehetőségét is, mely az eredeti bizottsági javaslatban nem szerepelt. Ez az állattenyésztési ágazat számára különösen fontos” – tette hozzá Hidvéghi Balázs. 

Ezen túlmenően ez a rendelet teremti meg annak az uniós szintű 8 milliárd eurós többletjuttatásnak a felhasználási kereteit, melynek kedvezményezettje a vidékfejlesztési politika. Az Új Nemzedék EU (NGEU) keretéből az összeg a koronavírus válság okozta károk enyhítését szolgálja, ösztönözve a beruházások és fejlesztések felgyorsítását a vidéki térségekben.

A Tanács várhatóan a következő napokban fogadja el a rendeletet. Ezzel zárul le a jóváhagyási folyamat, így a KAP átmeneti rendelet 2021. január 1-jével hatályba lép.