Hírek

A környezetvédelem nem lehet ideológiai kérdés

2018. 10. 24.

Az Európai Parlament plenárisa ma szavazott az egyes műanyagtermékek környezetre gyakorolt hatásának csökkentéséről szóló jelentésről, amely tartalmazza a hulladékgazdálkodásra vonatkozó legfontosabb, átfogó módosításokat. Hölvényi György kereszténydemokrata (Fidesz-KDNP) EP-képviselő szerint a javaslatok fontos lépést jelentenek a hulladékok újrahasznosítási arányának növelése és a hulladéklerakás csökkentése terén. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a döntések nem rugaszkodhatnak el a valóságtól, különben minden határozat csak politikai „vágypropaganda” marad.

A képviselő felhívta a figyelmet a környezettudatos életre való nevelés fontosságára. A magyar néppárti delegáció a jelentés számos pontját támogatta, hiszen az egyszer használatos műanyagtermékek és a műanyagot tartalmazó eszközök például a nejlonzacskók, csomagolóanyagok, lufik, szívószálak, etetőcsészék, valamint bóják, hálók, kötelek, zsinórok és madzagok különösen súlyos problémát jelentenek a tengeri hulladékok szempontjából, és komoly kockázatot jelentenek a tengeri ökoszisztémára, a biológiai sokféleségre és az emberek és állatok egészségére nézve. A döntéshozóknak nagy felelősségük van a lakosság megfelelő tájékoztatását illetően.

„A hulladék keretirányelv előírásainak megfelelően Magyarországon 2015. január 1-jétől a települési papír-, üveg-, műanyag, fém- és zöldhulladék tekintetében kötelezővé vált az elkülönített hulladékgyűjtési rendszer alkalmazása annak érdekében, hogy a szelektíven gyűjthető hulladékok nagyobb arányú és tisztaságú visszagyűjtését és az uniós jogszabályok által előírt hasznosítási arányokat elérjük. Települési papír-, műanyag- és fémhulladékok tekintetében házhoz menő szelektív gyűjtési rendszert alakítottunk ki. A szelektív gyűjtéshez kapcsolódó beruházások megvalósítása jellemzően uniós társfinanszírozású projektek keretében történt, így 2015 márciusáig 62 projekt valósult meg. Az újabb, most javasolt rendszer bevezetésével a beszerzett eszközök nagy része feleslegessé, a beszerzett gyűjtőjárművek kapacitása kihasználatlanná válna, így a projektekhez tartozó költség-haszon elemzések tervszámai nem lesznek tarthatók. A felsorolt negatív hatású változások a projekteknél jelentős támogatás visszafizetést okoznának, ami elérheti a 140 milliárd forintot. Ezért tartózkodott a Fidesz-KDNP delegáció a végszavazáson” – jelentette ki Hölvényi György.

A kereszténydemokrata politikus elfogadhatatlannak tartja, hogy az Európai Unió betarthatatlan szabályokat állítson a tagállamok számára, és éppen azokat büntesse, akik az előző rendelkezéseket maradéktalanul végrehajtották. „A következő hetekben induló intézményközi tárgyalásokon újra lehetőség lesz a reális magyar álláspont hangsúlyozására” – mondta el a képviselő.