Kül-és biztonságpolitika

Kockázatokkal járhat a Keleti Partnerség leértékelése

Kockázatokkal járhat a Keleti Partnerség leértékelése

2011. 05. 25.

A Catherine Ashton külügyi főképviselőnek és Stefan Füle bővítésért és szomszédságpolitikáért felelős biztosnak elküldött levélben, valamint ún. "non-paper"-ben az európai parlamenti képviselők felhívják a figyelmet arra, hogy az Európai Unió szomszédságpolitikájában továbbra is kiemelt szerepet kell szánni keleti szomszédainknak. A megfogalmazott javaslatok egyben választ adnak arra az elképzelésre is, miszerint a Keleti Partnerségtől pénzeket csoportosítanának át a déli szomszédság számára. Ez ugyanis a Visegrád+ számára elfogadhatatlan lépés lenne. Az öt néppárti EP-képviselő hangsúlyozza, hogy a szomszédságpolitika mindkét dimenziója egyenlő mértékben fontos, s ezek kölcsönösen összefüggenek több területen, például a demokratizálódási folyamatok tapasztalatainak átadásában.

A Visegrád+ tagjai a Keleti Partnerség országaival kapcsolatban konkrét feladatokat és javaslatokat vázolnak fel mind a Bizottság, mind a Külügyi Szolgálat számára, többek között a szabadkereskedelmi övezet kialakításával, a vízumkönnyítéssel, a vízummentesség felajánlásával, valamint az energia- és infrastrukturális hálózatok megerősítésével. "A legfontosabb üzenet azonban az Unió számára a befagyott konfliktusok lassú felolvasztásában való tevékeny részvétel. Ha az EU komoly szereplőnek gondolja magát a nemzetközi színtéren, akkor valódi, felelős szerepet kell játszania az EU határaitól keletre is" – hangsúlyozta Schöpflin György.

 

A linkre kattintva olvasható a néppárti képviselők által Catherine Ashton külügyi főképviselőnek és Stefan Füle bővítésért és szomszédságpolitikáért felelős biztosnak írt levél és "non-paper".

 

Háttér: Az ún. Visegrád+ kezdeményezés azzal a céllal jött létre, hogy a jelenlegi V4 -ek közötti együttműködés Bulgáriával és Romániával V6-ra bővüljön. A Visegrád+ első hivatalos találkozójára tavaly szeptemberben került sor a hat közép-európai néppárti külügyminiszter és öt európai parlamenti képviselő részvételével. A kezdeményezés egy olyan széles körű együttműködés kialakítására irányul, melynek központi pillérei elsősorban a Nyugat-Balkán, az EU Keleti Partnerség Programja, az energiabiztonság erősítése, valamint az Európai Külügyi Szolgálattal kapcsolatos politikák. A néppárti frakció részéről a Visegrád+ tagjai Schöpflin György mellett Jacek Saryusz-Wolski (Lengyelország); Andrey Kovatchev (Bulgária); Eduard Kukan (Szlovákia) és Traian Ungureanu (Románia).