Kisebbségpolitika

Kisebbségi jogfosztásra készül Ukrajna

2017. 09. 11.

„Ukrajna megtagadja az európai utat, ha életbe lépteti a kisebbségek anyanyelvi oktatását tiltó rendelkezéseit” – figyelmeztetett Hölvényi György európai parlamenti képviselő, a KDNP külügyi igazgatója hétfőn. Ukrajna szavahihetősége forog kockán a tervezett törvénnyel, hiszen számos kétoldalú és nemzetközi dokumentumban szavatolta a magyar kisebbség anyanyelvi oktatáshoz fűződő jogát.

Európa – és különösen Magyarország – számos politikai és gazdasági ügyben a szolidaritás gesztusát gyakorolta Ukrajnával szemben az elmúlt években, ezért a magyar képviselő szerint különösen megdöbbentő az ukrán politika magatartása az ország 150000 fős magyar közösségének anyanyelvi oktatását veszélyeztető döntésével.

Az Ukrán Legfelsőbb Tanács által módosított oktatási törvény a jövőben kizárólag az óvodában és az általános iskola alsó tagozatában tenné lehetővé a kisebbségi nyelven folyó oktatást. A Fidesz-KDNP képviselője szerint csak egyetlen megoldás fogadható el a jogsértés elkerülésére: ha visszavonják a módosítási javaslatot, és az európai normáknak megfelelő módon biztosítják a magyar kisebbség nyelvhasználati jogát az oktatásban.