Hírek

Kiemelt szükség van egy szegénységet felszámoló stratégiára

2019. 10. 03.

Az Európai Parlament Nőjogi és Esélyegyenlőségi (FEMM), Foglalkoztatási és Szociális (EMPL) és Állampolgári Jogok, Bel- és Igazságügyi (LIBE) Bizottságai előtt került sor Helena Dalli egyenlőségért felelős máltai munkáspárti biztosjelölt meghallgatására. Járóka Lívia az Európai Parlament fideszes alelnöke a szegénység felszámolását ösztönző stratégia kidolgozásának fontosságára hívta fel a biztosjelölt figyelmét.

Helena Dalli  biztosjelölt meghallgatásán beszámolt a nemek közötti egyenlőség és a nők helyzetének javítására vonatkozó terveiről, kitért továbbá az Unióban élő roma közösségeket érintő problémákra is.

Járóka Lívia hozzászólásában kiemelte: Európában a nők következetesebben kevesebbet keresnek mint a férfiak, ezért jelentős különbséget tapasztalnak majd a nyugdíjakban is. Kérdése arra vonatkozott, hogy a biztosjelölt hogyan szándékozik a nemek közötti 37 %-os nyugdíjszakadékot megszünteti a jövőben.

A fideszes politikus felhívta a figyelmet, hogy nem csak a romáknak, hanem annak a 120 millió szegénységben élő állampolgárnak szeretne megoldást, akik folyamatos kirekesztésnek vannak kitéve. „Az EU polgárai társadalmi kirekesztésnek néznek szembe. Nem csak Kelet-Európában vannak gettók, hanem az egész EU területén, amely nem csak a romákat érinti, ezért egy  szegénységet felszámoló stratégiára van szükség” – hívta fel a figyelmet.

Helena Dalli biztosjelölt elismerte, hogy a roma emberek vannak a legjobban diszkriminálva az EU-ban, és ígéretet tett arra, hogy elsőként fog ellátogatni romatelepekre, hogy feltérképezze a helyzetet.