Kiemelt szerepet kap a digitalizáció a 2019-es uniós költségvetésben

2018. 03. 16.

Az Európai Parlament a 2020 utáni pénzügyi keretekről szóló állásfoglalása mellett a héten szavazott a 2019-es uniós költségvetés parlamenti prioritásairól is. Deutsch Tamás, a Fidesz EP-képviselője kiemelte: a Magyarországnak fontos területek kellő hangsúllyal jelennek meg az EP iránymutatásaiban, a közös agrárpolitika, valamint a regionális fejlesztési politika mellett a digitalizáció is kiemelt szerepet kap.

Deutsch Tamás módosító indítványának köszönhetően a parlamenti állásfoglalás felhívja a figyelmet arra, hogy az európai integráció egyik alapköve a közös agrárpolitika, amely biztonságos és kiváló minőségű élelmiszer-ellátást biztosít az európai polgárok számára. Emellett garantálja az egységes mezőgazdasági piac jó működését és a vidéki régiók hosszú időre szóló fenntarthatóságát. Az EP emlékeztet arra, hogy a közös agrárpolitika hozzájárul az EU mezőgazdaságának nyereségességéhez és stabilitásához.

Deutsch Tamás kiemelte: sikerült elérni, hogy a külső határok védelmének fontosságát az Európai Parlament állásfoglalása is elismerje. A 2019-es uniós költségvetésben ez is prioritásként kell, hogy szerepeljen.

Az EP jelentése kiemelten kezeli a digitalizációt is. A Parlament felhívja a figyelmet a technológiai átalakulásból származó gazdasági növekedés lehetőségére, és szorgalmazza, hogy az uniós költségvetésben megfelelő szerepet kapjon az európai ipar digitalizációjának támogatása, valamint a digitális készségek és vállalkozások fejlesztése.

Az Európai Bizottság 2019. évi költségvetés tervezetét az Európai Parlament és a Tanács iránymutatásainak elfogadását követően várhatóan 2018 májusában terjeszti elő. A Bizottságnak a költségvetési tervezet megalkotásakor figyelembe kell vennie a költségvetési hatóság két intézménye által elfogadott prioritásokat.