Hírek

Kicsinyes baloldali politikai támadás az Európai Számvevőszék magyar tagja ellen

2023. 05. 24.

Pelczné Gáll Ildikó 2017 óta az Európai Számvevőszék magyar tagja. Az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottsága ma hallgatta meg az újrajelölt magyar számvevőt.

Pelczné Gáll Ildikó életpályája, szakmai múltja és a Számvevőszéken elvégzett eddigi munkája alapján az egyik legrátermettebb és legkiválóbb tagja a testületnek, melyet a szakbizottság a 2017-es jelöléskor elismert, akkor nagy többséggel támogatták a magyar jelöltet. A mai meghallgatáson azonban egyértelmű politikai indíttatásból a magyar dollárbaloldal és az európai baloldal képviselői a magyar jelölt ellen szavaztak, figyelmen kívül hagyva minden szakmai érvet és azt a tényt, hogy a magyar jelölt 2017 óta kiemelkedően látja el számvevői feladatait.

Az Európai Parlament plénuma várhatóan június 1-jén szavaz a magyar jelöltről, az Európai Parlamentnek azonban csak véleményezési joga van a jelölési folyamatban, a végső döntést az Európai Unió Tanácsa hozza majd meg.

Háttér: Az Európai Számvevőszék az Európai Unió egyik intézménye, melyet 1977-ben alapítottak, feladata az EU bevételeinek és kiadásainak ellenőrzése, az uniós költségvetés végrehajtásának szabályossági és hatékonysági vizsgálata. A luxembourgi székhelyű intézmény számvevőit a tagállami kormányok jelölik, minden ország egy tagot delegál a testületbe, mandátumuk hat évre szól.