Kezelni kell az európai szegénységet!

2019. 09. 04.

Az Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottság (LIBE) mai ülésén a Tanács finn elnökségnek a prioritásairól folytatott eszmecserét a finn igazságügyi és belügyminiszterrel.  Járóka Lívia az EP fideszes alelnöke felszólalásában felhívta a figyelmet az európai szegénység helyzetére, és kérte a soros elnökséget, hogy vegye prioritásai közé egy átfogó megoldás kidolgozását.

„Csaknem 30 éve vagyok kutató az Európai Unió gettóiban és telepein. Csak annyit mondhatok, hogy az integrációs projektek túlságosan sokszor vallottak már kudarcot. A finnek 2000-ben úgy voltak a legfontosabb lobbisták az Európai Unió Tanácsában a romák és a kisebbségi jogok védelme terén, hogy csupán 5000 roma lakosuk volt” – hangsúlyozta a fideszes képviselő.

Járóka kiemelte, hogy elengedhetetlen a valódi javaslatokon alapuló, minden pártot felölelő, összeurópai szegénység elleni küzdelem, és hogy véleménye szerint egy mindenki számára egyenlő jogokat biztosító terven kellene dolgozni a LIBE bizottságban.

„Készen áll-e a Tanács arra, hogy kibővítse a roma stratégiát, kiterjesztve azt egy összeurópai regionális fejlesztési tervvé mind Kelet- és Nyugat-Európa, mind Afrika, valamint minden olyan ország számára, ahol a szegénységtől kell tartaniuk az embereknek és hiányt szenvednek olyan alapvető emberi jogokban, mint a tiszta víz, egészségügy, élelmiszerek, valamint az egyenlő oktatás?”- tette fel a kérdést az alelnök a finn miniszternek. Járóka szerint ugyanis ez lenne az egyetlen módja a radikalizáció megállításának.