Oktatás és kultúra

Kárpát-medencei borbemutató Brüsszelben

2011. 06. 29.

A magyar EU-elnökségnek mintegy a „záró-áldomásán” az Európai Parlament magyar alelnöke felidézte: Trianon évfordulóján „Világraszóló magyarok” címmel szerveztek kiállítást, amely arról szólt, hogy a „trianoni múltból” – Szlovákiával, Ausztriával, Szlovéniával és Romániával együtt – hogyan juthatunk el „a schengeni jövőbe”. Ugyanezt a szellemiséget hordozta idén februárban a magyar EU-elnökség „Együtt-lét” című fotókiállítása is, mely kifejezett módon a kárpát-medencei hagyományos kultúrák sokszínűségének gazdagságát és ezek egymást gazdagító együttélését volt hivatott megjeleníteni. Hasonlóképpen a Mészáros Alajos felvidéki és Deutsch Tamás anyaországi EP-képviselők által rendezett múlt heti kiállítás is ugyanezt idézte a festészet „Duna-menti szín-játékának” nyelvén, a Duna-stratégia összefüggésében. „Következésképpen, amikor a Kárpát-medencéről beszélünk, az egyesülő Európa nemzeteinek közösségében nemcsak magunkra, hanem mindazokra a testvéri népekre is gondolunk, akikkel vallásos hitünk és európai értékközösségünk összekapcsol bennünket” – mutatott rá az egykori temesvári lelkipásztor.

Schmitt Pál, Magyarország köztársasági elnöke a rendezvény fővédnökeként a rá jellemző oldott formában köszöntötte az egybegyűlteket: „Jól végzett munka után az emberek koccintanak. Sikerre, barátságra, mindenki egészségére. Őszintén gondolom, hogy a magyar uniós elnökség végeztével jó okunk van arra, hogy emeljük poharunkat az Európai Unió integrációs erejére és a közösen elért eredményeinkre” – írta levelében. Üzenetében a magyar államfő köszönetet mondott a magyar borászoknak azért, hogy a közös sikerek elérése érdekében a magyar EU-elnökség alatt, illetve a tegnapi, „Kárpát-medencei borkultúra” című rendezvényen is fenséges borok változatos kínálatával örvendeztették meg a népes vendégsereget.

Milan Zver EP-képviselő, a Szlovén Néppárti Delegáció vezetője köszöntőjében kitért a magyar nemzet XX. századi viharos történelmére, és elismeréssel szólt arról, hogy szétszakítottságuk ellenére a különböző országokban élő magyar nemzeti közösségek megőrizték kultúrájukat, ragaszkodtak hagyományaikhoz, és a közös múltra alapozva, európai jövőt terveznek. A szlovén képviselő abból kiindulva, hogy az Európai Unió a kölcsönös tiszteleten, a szolidaritáson és a békés együttélésen alapszik, rámutatott: mindennek beszédes és kiváló példája a különböző nemzetek és kultúrák közötti regionális együttműködés eredményeként virágzó Kárpát-medencei borkultúra.

Gyürk András EP-képviselő, a Magyar Néppárti Delegáció vezetője a magyar EU-elnökség szemszögéből az összmagyarság közös sikereként értékelte a kárpát-medencei borrégiókat bemutató kiállítást, amelyen kilenc hírneves borász, köztük hat anyaországi – élükön Bock Józseffel –, valamint a külhoniak képviseletében Balla Géza erdélyi, Bott Frigyes felvidéki és Maurer Oszkár délvidéki (szerémségi) borászok kínálták nagy elismerést kiváltó, válogatott italaikat. A kilenc kárpát-medencei borvidéket Mészáros Gabriella borakadémikus mutatta be. A háromnapos rendezvény ideje alatt a látogatók tájékozódását nagyméretű molinók segítik, amelyeken Mohácsi László-Árpád nagyváradi képzőművész a bemutatott borrégiók rövid leírását és az ott termelt borok értékét felvillantó tömör méltatásokat rendezte tetszetős kompozíciókba. A borbemutató részét képezi továbbá Sófalvi Istán fényképész fotókiállítása, amely Érmellék hagyományos pincéit mutatja be. A beszédeket követő kulturális műsor keretében a Tőtszegi András vezette mérai Csűrös zenekar és a mérai táncosok kápráztatták el az egybegyűlteket népviseletükkel, zenéjükkel és táncukkal.

A rendezvényen számos román és szlovák EP-képviselő − köztük Monica Macovei, Cristian Preda és Eduard Kukan − is részt vett. A nagyváradiakat Zatykó Gyula, a partiumi demokrácia-központok főigazgatója és Kiss Zoltán, a Zichy Ferenc Borklub vezetője képviselte.

A Kárpát-medencei borbemutató ma, június 29-én Fazekas Sándor magyar vidékfejlesztési miniszter részvételével folytatódik, aki a leköszönő magyar EU-elnökség nevében átadja a bor-stafétát a soron következő lengyel elnökség képviselőinek.

(www.tokeslaszlo.eu)