Jönnek az egységes töltők!

2022. 10. 04.

Az Európai Parlament ma végre pontot tett egy több mint 10 éves jogalkotási folyamat végére: az uniós intézmény jóváhagyta a töltők egységesítését. Tóth Edina, a Fidesz EP-képviselője kiemelte: töltők egységesítése a fogyasztók életét kényelmesebbé teszi, egyben csökken az elektronikai hulladék mennyisége is, amely fontos lépés egy környezettudatos Európa irányába. Emlékeztetett: az Európai Parlamentnek tagállamok ellen irányuló politikai boszorkányüldözés helyett ilyen, az emberek életét megkönnyítő intézkedésekre kellene több figyelmet fordítania.

A mai döntés véget vet annak a mindennapi nehézségnek, amit  az okostelefonok, táblagépek vagy fényképezőgépek feltöltéséhez szükséges eltérő kábelek használata okozott.

Két éven belül egységes töltőt lehet majd használni számos elektronikai eszközhöz, így mobiltelefonokhoz, táblagépekhez, e-könyv-olvasókhoz, digitális fényképezőgépekhez, videojáték-konzolokhoz, fejhallgatókhoz, fülhallgatókhoz, és például hordozható navigációs rendszerekhez (GPS) is.

Tóth Edina – a javaslat egyik kezdeményezője – plenáris felszólalásában kiemelte: „Úgy gondolom, hogy az Európai Parlamentben végzett munkánk során az a legfontosabb feladatunk, hogy olyan jogszabályokat alkossunk, amelyek a fenntarthatósági szempontokat szem előtt tartva közvetlenül segítik a polgárokat. Bárcsak mindig ilyen hatékony, emberközpontú lenne az uniós jogalkotás!”

A fideszes képviselő bízik abban, hogy a jövőben számos, a mostanihoz hasonlóan előremutató, az európai emberek mindennapi életét könnyebbé tevő javaslatról fog szavazni az uniós intézmény.