Hírek

Jogszerűtlen a magyar diákok kizárása a Horizont és az Erasmus programokból!

2023. 09. 19.

Az Európai Parlament Kulturális és Oktatási Bizottságának (CULT) mai ülésén mutatták be az Erasmus+ 2021-2027-es program végrehajtásáról szóló jelentést. Az ülésen Bocskor Andrea, a Fidesz EP-képviselője kiemelte: “Az Erasmus+ az Európai Unió évtizedek óta legnépszerűbb programja a fiatalok körében. A program célja, hogy minél több diák élvezhesse a külföldön tanulás előnyeit. Éppen ezért felháborító, hogy ezzel teljesen szembemenve a brüsszeli bürokraták politikai alapon hozott döntése közel 180 ezer magyar hallgatót kizárna a programból. Magyar diákok ne legyenek Brüsszel politikai támadásának áldozatai!” 

Bocskor Andrea felszólalásában felhívta a figyelmet: A program célkitűzése, hogy minél több diák részt vegyen a programokban, beleértve a modellváltó egyetemeken tanuló magyar diákokat is, akiket az Európai Tanács rendeletére hivatkozva az Európai Bizottság éppen kizár az Erasmus+ programból. Ez nem kevés diákot jelent, hiszen a magyar egyetemek kétharmadán tanuló közel 180.000 hallgatóról van szó, akik nem lehetnek Brüsszel politikai támadásainak az áldozatai. Egy évvel az EP választások előtt végképp nem teheti meg az EU, hogy ennyi diákot diszkriminál!” 

A CULT elnöke, Sabine Verheyen az ülés során hevesen reagált Bocskor Andrea felszólalására, beismerve hogy a magyar diákokat sújtó döntés egy brüsszeli pénzügyi nyomásgyakorlás, a támogatási program megvonása direkt és ártó szándékkal történt, annak érdekében, hogy a magyar kormányt megleckéztesse a jogállamiság állítólagos hiányára hivatkozva. 

“Képviselőcsoportunk a leghatározottabban elutasítja a brüsszeli bürokraták ilyen és ehhez hasonló lépéseit. A magyar diákokat nem hagyjuk diszkriminálni, nem válhatnak politikai zsarolás áldozataivá. A legabszurdabb az, hogy Európa más országaiban és a nyugati világ egyéb államaiban is alkalmazott gyakorlatok miatt Magyarországnak büntetést rónak ki. Azt kell látnunk, hogy ez nem csupán Magyarországgal kapcsolatban alkalmazott kettős mérce, de kirívóan jogszerűtlen lépés is” – hangsúlyozta Bocskor Andrea az ülésen elhangzottak kapcsán.