Oktatás és kultúra

Jogsértés a digitális táblák beszerzése körül

2007. 11. 28.

A néppárti képviselő elfogadhatatlannak tartja, hogy a magyar kormány nem tesz eleget tagállami kötelezettségének, és egyúttal teljes mértékben figyelmen kívül hagyja az érintett szakmai körök véleményét az Európai Unió által finanszírozott projektek megvalósításakor. A 2007-2013 közötti időszakra Magyarország számára megítélt kohéziós támogatás juttatásának alapvető feltétele, hogy a tagállam az aktuális pályázat kiírását megelőzően a projekt tervét társadalmi vitára bocsátja.

Mint ismeretes, a Magyar Köztársaság Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztériuma által felügyelt Nemzeti Fejlesztési Ügynökség 2007. szeptember 28-án társadalmi vitára bocsátott egy, az oktatásban használható digitális táblák beszerzésére vonatkozó programot. A 40 milliárd forintos kiadást Európai Uniós támogatásból finanszírozná a Magyar Állam. A társadalmi infrastruktúra program keretében megvalósítandó terv megvitatására a szakmai szervezeteknek hivatalosan 2007. október 15-ig lett volna lehetősége. A program első, 24,8 milliárdos részére azonban a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség már a társadalmi vitára bocsátás napján, azaz 2007. szeptember 28-án kiírta a pályázatot. A fentiek alapján De Blasio Antonio véleménye szerint megállapítható, hogy a magyar kormány az Európai Unió normáit sértő módon nem hallgatja meg a szakma véleményét egy jelentős összegű támogatás felhasználásáról, azt a látszatot kelti azonban, mintha tiszteletben tartaná a rá vonatkozó Európai Uniós szabályokat.

Ennek az ismételt súlyos jogsértésnek lehetséges eredményeképpen megkérdőjeleződik a kiírt pályázat érvényessége, sőt elképzelhető, hogy a projekt számára megítélt támogatás is visszavonásra kerül. De Blasio néppárti képviselő arra a kérdésre szeretne választ kapni az Európai Unió Bizottságától, hogy ilyen esetekben milyen negatív következményekkel kell számolnia a magyar kormánynak, valamint, hogy mit tesz az Európai Bizottság annak érdekében, hogy a magyar kormány vonja vissza a jogsértő pályázati kiírást, és a támogatások odaítélése során törvényesen járjon el.