Hírek

Jó úton járnak a konzervatívok

Jó úton járnak a konzervatívok

2007. 05. 19.

Joseph Daul szó szerinti beszéde a Fidesz kongresszusán

 
Tisztelt Elnök úr, kedves Viktor, kedves Szájer József, kedves párttagok, Fidesz szimpatizánsok, kedves Kollégák és kedves Barátaim! Rendkívüli örömömre szolgál, hogy személyesen is üdvözölhetem Önöket kongresszusuk alkalmából és egyben engedjék meg, hogy az Európai Néppárt frakciójából kollégáim üzenetét és üdvözletét tolmácsoljam Önök felé. És mint francia, szeretném tolmácsolni Önök felé Nicholas Sarkozy üdvözletét és együttérzését. Szeretnék köszönetet mondani Önöknek, hogy a mai alkalommal lehetőséget teremtettek számomra, hogy kifejezhessem Önök iránt érzett barátságomat és együttérzésemet mindazon politikai harcban, amelyeknek most Önök résztvevői.

Ki hitte volna mintegy 10-15 évvel ezelőtt akár, hogy egy nap majd itt európai állampolgárokként, európai polgárokként jöhetünk össze és ugyanazokat az európai értékrendeket, ugyanazt a sorsközösséget testesíthetjük meg. Ma már az európai ügyek egyáltalán nem a külügyek közé tartoznak, hanem az egyes országoknak a belügyei közé, a hazai nemzeti ügyei közé. Kedves Barátaim! Mi is köt össze bennünket valójában? A közös értékrend, a demokrácia, a jogállam tisztelete, a polgárjogok tisztelete, az emberi szabadságjogok tisztelete, a kisebbségek védelme, a szociális piacgazdaság és a szolidaritás. Számos közös kihívás köt még össze bennünket, olyan kihívások, amelyeket az egyesült Európai Uniónak meg kell oldania, amelyekkel szembe kell néznie, mégpedig a klímaváltozás problémája, az energetika, a biztonság, a demográfia és a bevándorlás kérdése. Ahhoz, hogy Európa még erősebb legyen és jól érthető legyen mindenki számára ebben a globalizációs közegben, úgy gondolom, hogy ehhez egyesíteni kell erőinket, hinnünk kell magunkban, hinnünk kell Európában, büszkéknek kell lennünk múltbéli örökségünkre és arra a társadalmi modellre, amit felépítettünk és amelyet az egész világ irigyel tőlünk. De nem elég megismerni és ismerni erősségeinket, magunknak érezni a történelmünket, hanem ezen túlmutatóan képeseknek kell lennünk a fejlődésre, reformok véghezvitelére és arra, hogy tovább menjünk az eddigi úton. A mi Európának leleményesnek és kreatívnak kell lennie, tisztelnie kell értékeinket, hiszen ez az értékrend adja meg sajátos jellegét. Fontos, hogy világos és egyértelmű elveink legyenek, hogy tisztában legyünk azzal, hogy kik is vagyunk valójában, milyen értékrendet osztunk meg egymással, hiszen erre az értékrendre támaszkodva választották meg Nicholas Sarkozy-t, a Francia Köztársaság elnökévé két héttel ezelőtt.

Kedves Barátaim! Biztos vagyok benne, hogy Nicholas-nak lesz kellő ereje arra, hogy véghezvigye az általa kijelölt reformokat, azokat a reformokat, amelyekre Franciaországnak szüksége van.

Kedves Barátaim! Biztos vagyok benne, hogy a vezetők olyan új generációjával, amelyeket kivételes személyiségek fémjeleznek, mint például Viktor Magyarországon, Nicholas Franciaországban, Angela Merkel Németországban, Jahn Peter Balkenende-el Hollandiában, tehát biztos vagyok, hogy ilyen vezetőkkel jó úton járunk. Igen, a politikai családunk a küzdelmei során ilyen vezetőkkel csak messzire juthat és ilyen vezetőkkel biztosan meg tudja védeni az értékrendünket. Úgy gondolom, hogy nincsenek régi és nincsenek új vezetők, amikor régi és új vezetőkről beszélünk, régi és új országokról, akkor tévedünk. Szeretném, hogyha mindannyian kinyilvánítanánk az észtek iránti szolidaritásunkat és legutóbbi beszédem kapcsán az Európai Parlamentben azt mondtam, hogy valahol a lelkünk mélyén mi mindannyian észtek vagyunk. Úgy gondolom, hogy nincsenek régi és nincsenek új országok, inkább csak régi és új típusú eszmék, gondolatok, régi típusú és új típusú politikusok, új típusú politikusok, akik újító gondolatokkal rendelkeznek és reformokat kezdeményeznek. A szocialisták haladó szemléletűnek vallják magukat, de úgy gondolom, hogy politikájuk, mint ahogy azt a világ legtöbb országában látjuk, pont az ellenkezőjét bizonyítja. Az a politikai család, amelyhez mi tartozunk, bármely országban van is hatalmon, úgy, mint Magyarországon Viktor vezetése alatt, mindenhol reformokat kezdeményez, és nemcsak rövid távon gondolkodik, hanem középtávon és hosszútávon.

Kedves Barátaim! Kedves Fidesz-szimpatizások! Önök egy olyan országban élnek, amely közelről élte át a kommunista diktatúrát. Azt hiszem, hogy mindenkinél jobban értik és ismerik a kommunizmus valós arcát. Pont ez az a valóság, a szabadságtól való megfosztottságnak az érzése, amely ellen fel kell emelnünk a szavunkat. Mindannyiunknak ki kell állnunk a saját igazsága mellett és folytatnunk kell ezt a harcot.

Kedves Barátaim! Zárszóként még egy pár szót szeretnék szólni. Tudom, hogy Önök most jelenleg egy nehéz gazdasági, pénzügyi és morális helyzetben élnek, amelynek a felelőssége a szocialista kormányé. Az a politikai család, amelyhez Önök is tartoznak, távolról is támogatja Önöket, és reméljük, hogy legyőzik ezt a politikai irányvonalat Magyarországon. Hiszen Európában nem tudnánk meglenni egy múltjára büszke és eszméihez hűséges Magyarország nélkül.

Köszönöm a figyelmüket, további jó munkát kívánok a kongresszus keretében és kitartást kívánok Önöknek.

fidesz.hu