Mezőgazdaság és vidékfejlesztés

Jó hír jöhet az európai méhészeti ágazatnak!

2018. 03. 01.

„A magyar és európai méhészekkel és polgárokkal együtt feszülten várom a Méz-jelentés holnapi európai parlamenti végszavazásának eredményét” – jelentette ki Erdős Norbert fideszes EP-képviselő Brüsszelben. A néppárti politikus nagy támogatásra számít a plenáris szavazás során, hiszen az EP Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Bizottságában a jelentés közel egyhangú megerősítést kapott.

Köztudott, hogy mind az európai méhészek, mind a méhészeti ágazat komoly bajban van, s nagyon várják, hogy az uniós intézmények megoldást kínáljanak gondjaikra. „Nem is lehetne időszerűbb egy EP-jelentés elfogadása a témában” – mutatott rá Erdős.

Sikeres méhészek és egészséges méhek nélkül nem lesz sem beporzás, sem méz Európában a jövőben, ezért ki kell állnunk egy olyan program mellett, amely garantálja a méhek és a méhészek megmaradását. Ez a program a méhészek segítségével fogalmazott, az összes parlamenti képviselőcsoport aktív közreműködésével formált törékeny egyensúlyon alapuló Méz-jelentés. „A mézhamisítás elleni küzdelem, a méhek hatékony és azonnali megvédése a valóban káros vegyi anyagokkal szemben, a méh-betegségek elleni fellépés vagy a méhészek igazságosabb uniós támogatásának az igénye mind olyan kérdések, amelyekre az EU határozott válasza nem halasztható tovább” – hívta fel a figyelmet Erdős Norbert.