Jelentős siker a kárpátaljai magyarság védelmében!

2024. 06. 15.

A kárpátaljai magyarság jogvédelme hivatalosan is Ukrajna csatlakozási folyamatának részévé vált egy péntek esti tanácsi döntés alapjàn. Magyarország Kormánya elérte, hogy a kárpátaljai magyarság védelmére európai szintű garancia legyen. Amennyiben a kárpátaljai magyarok jogai sérülnek, Ukrajna nem lehet az Európai Unió teljes jogú tagja. Bocskor Andrea, a Fidesz kárpátaljai származású európai parlamenti képviselője kiemelte: “Jelentős magyar diplomáciai siker ez, a kárpátaljai magyarság számára pedig egy komoly eredmény az utóbbi években elvesztett jogaink visszaszerzését illetően”. Ferenc Viktória, a Fidesz-KDNP kárpátaljai képviselőjelöltje hozzátette: “Örömmel és bizakodással tölt el, hogy a kárpátaljai magyarság jogvédelme hivatalosan is része Ukrajna csatlakozási folyamatának s így ez immár nem kétoldalú, hanem európai kérdés. Fontos támogató tényező, hogy a Fidesz-KDNP által elért választási eredménynek köszönhetően a kárpátaljai magyarság továbbra is rendelkezik képviselettel az Európai Parlamentben. Itt is a leghatározottabban fogunk fellépni az ukrán vállalások betartása érdekében.”

“Óriási sikerként értékelem azt, hogy a ma elfogadott Ukrajna Európai Unióhoz való csatlakozási tárgyalási keretbe bekerültek a kárpátaljai magyarság jogainak helyreállítását szolgáló kritériumok. A kárpátaljai magyar kisebbség jogvédelme ezáltal hivatalosan is Ukrajna csatlakozási folyamatának részévé vált, ami nagyon nagy siker és több éves munkánknak az eredménye. Sokat küzdöttünk azért, hogy a kisebbségi jogokat nem kétoldalú, hanem európai kérdésként kezeljék, most sikerült ezt elérni” – emelte ki Bocskor Andrea.

Ukrajnának, a magyarság képviselőinek bevonásával kisebbségi akciótervet kell készíteni és a Külügyminisztérium által felterjesztett 11 pontban felsorolt problémákat meg kell oldania és ezt az Európai Bizottság is ellenőrizni fogja.

“Fontos előrelépés, hogy szintén Európai Uniós garanciákat kap az 1991-ben elfogadott ukrán–magyar alapszerződés végrehajtása is. Ez egy hatalmas diplomáciai siker a magyar fél részéről, és a kárpátaljai magyarság számára pedig egy óriási eredmény az utóbbi években elvesztett jogaink visszaszerzését illetően” – értékelte a döntést Bocskor Andrea.