Jelentés Szerbia és az EU kapcsolatairól

2007. 06. 27.

Vuk Jeremic hangsúlyozta, hogy országa számára elsőszámú prioritás az Európai Uniós csatlakozás. Ennek érdekében hajlandó együttműködni a Hágai Nemzetközi Törvényszékkel, valamint mielőbb próbálják felszámolni az országban kialakult jogalkotási vákumot.

Koszovó kapcsán kiemelte a kompromisszum szükségességét. A két célunk: „Szerbia őrizze meg szuverenitását, miközben önkormányzatok alakulnak Koszovóban.” Vuk Jeremic arra is felhívta a figyelmet, hogy Koszovó ügyét és Szerbia EU-s csatlakozásának kérdését külön kell kezelni.

Schöpflin György, magyar néppárti képviselő a külügyminiszter fő pontjaival egyetértet. A képviselő kérdésében kitért a kisebbségekre, erre válaszolva Vuk Jeremic hangsúlyozta: „A szerbek traumatizált társadalomban élnek, ezzel függ össze az, hogy a kisebbségi ügy elnyomta a közpolgáriság ügyét. Kitűzött célunk, hogy az állampolgári tudat megerősödjön az országban.”

Schöpflin György a meghallgatáson elmondta, hogy minimálisan javult a kisebbségek helyzete Szerbiában, de még vannak tennivalók. A képviselő szerint ezt „jelentékeny haladásnak” nevezhetjük.