Hírek

Jelentés Szerbia és az EU kapcsolatairól

Jelentés Szerbia és az EU kapcsolatairól

2007. 06. 27.

Vuk Jeremic hangsúlyozta, hogy országa számára elsőszámú prioritás az Európai Uniós csatlakozás. Ennek érdekében hajlandó együttműködni a Hágai Nemzetközi Törvényszékkel, valamint mielőbb próbálják felszámolni az országban kialakult jogalkotási vákumot.

Koszovó kapcsán kiemelte a kompromisszum szükségességét. A két célunk: “Szerbia őrizze meg szuverenitását, miközben önkormányzatok alakulnak Koszovóban.” Vuk Jeremic arra is felhívta a figyelmet, hogy Koszovó ügyét és Szerbia EU-s csatlakozásának kérdését külön kell kezelni.

Schöpflin György, magyar néppárti képviselő a külügyminiszter fő pontjaival egyetértet. A képviselő kérdésében kitért a kisebbségekre, erre válaszolva Vuk Jeremic hangsúlyozta: “A szerbek traumatizált társadalomban élnek, ezzel függ össze az, hogy a kisebbségi ügy elnyomta a közpolgáriság ügyét. Kitűzött célunk, hogy az állampolgári tudat megerősödjön az országban.”

Schöpflin György a meghallgatáson elmondta, hogy minimálisan javult a kisebbségek helyzete Szerbiában, de még vannak tennivalók. A képviselő szerint ezt “jelentékeny haladásnak” nevezhetjük.