Jelentés a szélessávú kommunikációról szóló európai politika kialakításáról

2007. 06. 18.

A Gunnar Hökmark úr által előterjesztett jelentés helytálló megállapítása, hogy a szélessávú kommunikációs technikák elterjedése korántsem csupán szűk értelemben vett szakmai kérdés, hanem hatással van az unió életének számos más területére is.

A lisszaboni stratégia vonatkozásában mind többször hívjuk fel a figyelmet arra, hogy a versenyképesség terén egyre látványosabb Európa lemaradása a világ más régióihoz képest. Gyürk András európai parlamenti képviselő véleménye szerint a szélessávú megoldások fokozódó térnyerése érdemben javíthatna a romló versenyképességi tendencián. Egyrészt hatékonyabbá tenné az európai gazdaság működését, másrészt lökést adhatna a kutatás-fejlesztésnek, amely területen szintén jelentős az EU lemaradása.

Meggyőződésünk, hogy elengedhetetlen a hatékony és erős közösségi keretszabályozás megteremtése, a területi szabályozások összehangolása, valamint a különböző, piaci működést torzító akadályok felszámolása. Emellett ösztönözni kell a tagállamokat a hatékony helyi fejlesztési programok megteremtésére. Az új tagállamokban a szélessáv elterjedése szempontjából nélkülözhetetlen szerepet játszanak a strukturális alapok, hiszen ezen országok jelentős elmaradást könyvelnek el a régi tagállamokhoz képest.

Gyürk András fontosnak tartja felhívni a figyelmet arra, hogy a szélessávú megoldások támogatása nem csupán gazdasági kérdés. Elterjedésük elősegíti a szolidaritás elvének érvényesülését. A ritkábban lakott térségekbe eljutatott kapcsolat segíthet a falvak lakosságmegtartásában, segítheti a kevésbé mobil társadalom bekapcsolását az EU gazdasági és kulturális vérkeringésébe. Nem utolsó sorban hozzájárulhat a környezet védelméhez is. Éppen ezért kijelenthetjük, hogy a szélessávú internet elterjedése közös európai érdek, amely messze túlmutat saját jelentőségén.