Hírek

Járóka Lívia lett az Európai Néppárt „arca” (videóriport)

Járóka Lívia lett az Európai Néppárt „arca” (videóriport)

2008. 11. 12.

25 millió példányban, 21 nyelven készült, több éven át forgatott videofilm főszereplője lett Járóka Lívia, a Fidesz EP képviselője, aki az első roma származású politikus volt az Európai Parlamentben 2004-ben. Az Európai Néppárt őt tartotta legalkalmsabbnak arra, hogy a jövő évi választásokon megszemélyesítse, közelebb hozza a lehetséges választókhoz azokat az értékeket, amelyekre a kampány épül: a családot, a jólétet, a biztonságot és a szolidaritást. Miért? Mert fiatal is, nő is, több gyermekes édesanya is, az EU egyik új tagországából való, ráadásul abból a kisebbségből való, amelynek talán a leginkább szüksége van Európában a szolidaritásra. Járóka Lívia maga is ezt érzi a legfontosabbnak: „Lehet akárki, akármilyen gazdag, ha nem érzi jól magát a bőrében, abban a közegben, ahol él. Azt gondolom, hogy az emberek egymásra való jobb odafigyelése, sokkal erősebb szándék arra, hogy megértsük a másikat, a közös utat keressük, és ne a különbözőséget, ez most ebben a politikai és gazdasági helyzetben, amit Európa kénytelen elszenvedni, ez egy nagyon fontos üzenet a társadalmi kohézió. Azt gondolom, hogy csak ezen az úton valósul meg a gazdasági prosperitás.”

A tíz perces videofilmen Járóka Lívia gyakorlatilag nem látható roma sorstársai között, pedig parlamenti munkájának jelentős részét teszi ki az európai szintű roma érdekképviselet. De mint mondja, maga sem értett volna egyet azzal a beállítással, hogy egy roma politikus csak roma ügyekkel foglalkozik. „Rengetegszer látjuk, Közép-Európában főleg, hogy képezzük a roma egyetemistákat, és roma-specifikus területekre toljuk őket. Kevés orvost látunk, nagyon kevés jogászt látunk, hogyha jogászt látunk, mindig diszkriminációs ügyekkel kénytelenek dolgozni. Én azt gondolom, hogy ennek a vákumnak meg kell szűnnie, és az igazi integráció az az, amikor romákkat láthatunk olyan pozíciókban is, amelyek nem feltétlenül roma-specifikus területek”- mondta a képviselőnő.

Járóka Lívia szerint a film sok embert érdekelhet amiatt is, hogy bepillantást enged a kulisszák mögé, és megmutatja, hogyan telnek egy európai képviselő mindennapjai.

(EUvideohu)