Hírek

Ismét engedélyezni kell a nagyragadozók vadászatát!

2023. 09. 13.

„A megnövekedett európai nagyragadozó-állomány és a teljes vadászati tilalom emberéletekbe kerül és súlyos anyagi károkat okoz szerte a kontinensen, ezért ismét lehetővé kell tenni a túlszaporodott nagyragadozók vadászatát.” – mondta el Hidvéghi Balázs, a Fidesz EP-képviselője az Európai Parlament szerdai vitájában.

Hidvéghi Balázs szerint a farkasok és medvék már nemcsak a haszonállatokat tizedelik, hanem „az élettér csökkenése és a megemelkedett egyedszám miatt egyre többször lakott településeken is megjelennek és emberekre is támadnak.” – fejtette ki az EP-képviselő.

Kiemelte: „az egyre gyakoribb és veszélyesebb medvetámadásokat mi, magyarok Erdélyben, Székelyföldön régóta tapasztaljuk. Ezek jelentős anyagi károkat okoznak a gazdáknak és gyakran a megtámadott ember súlyos, maradandó sérülésével vagy akár halálával végződnek.” – mondta el Hidvéghi.

Az EP-képviselő rámutatott: „erre a helyzetre kizárólag a szilárd szakmai alapokon álló vadgazdálkodás adhatja meg a választ. Egy túlzásoktól mentes megközelítésre van szükség, amely egyaránt figyelembe veszi az emberi élet és a nagyvadak védelmét, úgy is, mint a mezőgazdaság és állattenyésztés szempontjait.” – fejtette ki Hidvéghi Balázs.