Iránymutatások a tagállamok foglalkoztatáspolitikájához

2020. 07. 09.

Az Európai Parlament a mai plenáris ülésén a tagállamok foglalkoztatáspolitikájához kapcsolódó négy iránymutatás módosításáról szavazott. A négy iránymutatás felülvizsgálatának célja elsősorban a környezeti fenntarthatóság dimenziójának előmozdítása, egy erősebb szociális Európa jövőképe érdekében. Kósa Ádám fideszes EP-képviselő tájékoztatott, hogy a szöveg kidolgozása során sok ellentmondásos kérdés merült fel, de végül sikerült törölni a legproblémásabb baloldali javaslatokat.

Kósa Ádám fideszes EP-képviselő, a Foglalkoztatási és Szociális Bizottság (EMPL) tagja elmondta, hogy a szöveg kidolgozása során komoly vita árán sikerült törölni olyan túlzó baloldali javaslatokat, amelyek a Stabilitási és Növekedési Paktum felülvizsgálatát, valamint az általános mentesülési záradék (General Escape Clause) aktiválásának az uniós fiskális szabályok általános felülvizsgálatával való összekapcsolását célozták.

Nagyobb egyetértés övezte viszont azt a javaslatot, hogy a SURE mechanizmus alapján pénzügyi támogatásban részesülő vállalkozásokat nem szabad adóparadicsomokban regisztrálni. Kósa emlékeztetett, hogy a képviselőket az ingyenes egészségügyi ellátáshoz való hozzáférés kérdése is megosztotta, amely Magyarországon minden kiskorú számára alapjog, de ezt az elvet hazánktól eltérően nem tudja minden ország európai parlamenti képviselője támogatni. A legellentmondásosabb kérdés a munkanélküliségi viszontbiztosítási rendszerre vonatkozott, amely azonban – mint arra Kósa Ádám emlékeztetett – egyértelműen tagállami hatáskör.

Háttér:

A négy módosított iránymutatás a tagállamok foglalkoztatáspolitikájáról az alábbiak:

·         a munkaerő-kereslet fellendítése,

·       a munkaerő-kínálat javítása és a foglalkoztatáshoz, készségekhez, kompetenciákhoz való hozzáférés javítása,

·         a munkaerőpiacok működésének és a társadalmi párbeszéd hatékonyságának javítása,

·         az esélyegyenlőség és a társadalmi befogadás előmozdítása, a szegénység elleni küzdelem.