Ingyenes tolmács wifin keresztül

Kósa Ádám, a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségének (Sinosz) elnöke, a Fidesz európai parlamenti képviselője a kezdetektől részt vesz a magyarországi siketek és nagyothallók számára kidolgozott Kontakt Tolmácsszolgáltatás országos kiépítésében. Ennek lényege, hogy az érintettek számára ingyenes szolgáltatásként jelnyelvi tolmácsot biztosítanak, egy tablet és az internet közvetítésével az élet számos területén lehetővé téve az akadálymentes kommunikációt. Kósa Ádámmal a tesztidőszak végén beszélgettünk. - A Magyar Hírlap interjúja.

– Hogyan lesz országos a Kontakt Tolmácsszolgáltatás, és reményeik szerint hányan tudnak bekapcsolódni a rendszerbe?
 
– Tízezer siket és közel hetvenezer súlyos nagyothalló ember él Magyarországon, azaz összesen nyolcvanezer személyről van szó, őket kell majd elérnie a Kontaktnak. A szolgáltatás e pillanatban elsősorban jelnyelvi alapú, azaz a tolmács jelnyelven, illetve szóban kommunikál a siket vagy a halló emberrel, de már dolgoznak azon a fejlesztésen, amely hangalapú automatikus fordítást alakít szöveggé. Ez a nagyothallók számára készül, arra számítunk, hogy nagyon sokan használják majd.
 
– A Kontaktot a mindennapi helyzetekre találták ki, így többek között különféle ügyek intézésére is. A tesztidőszaknak vége, milyen tapasztalatokat szereztek?
 
– A rendszer készen áll arra, hogy bárhol fogadják a siketeket és nagyothallókat. Jelenleg huszonhárom közintézmény felel meg arra, hogy ott a Kontakt Tolmácsszolgáltatást használják. Szép eredmény, de ahhoz, hogy elérje a célját, az összes közintézményt – kórházakat, kormányablakokat, oktatási intézményeket – alkalmassá kell tenni rá.
 
– Internet majdnem mindenütt van. Milyen technikai feltételeknek kell teljesülniük ahhoz, hogy közintézményekben is használhassák a Kontaktot?
 
– Ez egy internetalapú szolgáltatás. A siket vagy nagyothalló ügyfél telefonnal, tablettel vagy laptoppal tudja igénybe venni. A közszolgáltatást adó intézmények nagy részben azonban nincs wifi, vagy – különféle, többek között biztonsági okokból – korlátozott a hálózat. Az akadálymentes kommunikáció feltétele, hogy a műszaki adottságok mindenütt megfelelőek legyenek, ezen dolgozunk jelenleg. Valójában nem nagy elvárásokról beszélünk, hanem csak a megfelelő sebességű internetről, hiszen ettől függ a kép minősége is. A közintézmények nyitottak erre, de előbb bizonyos fejlesztéseket véghez kell vinniük. A kormányablakok például zárt hálózatot használnak, miközben a Kontakthoz nyitott hálózatra van szükségük az ügyfeleknek. Látható, hogy érzékeny dolgokról van szó, nem úgy működik, hogy bárhová bemegyek és rácsatlakozom az ottani hálózatra. A veszprémi kórházban például átalakították a wifit, védett, és a sebessége is megfelelővé teszi a Kontaktra, így a siketek és nagyothallók használni is tudják. Ingyen wifi persze sok helyütt működik, például egyes éttermekben is, de azok túl lassúak, nem alkalmasak a tolmácsszolgáltatásra.
 
– Említette, hogy most készül a hangalapú tolmácsszolgáltatás. Egy applikációról van szó, olyasmiről, mint egy felolvasóprogram?
 
– Az automatikus hangalapú élő tolmácsolás azt jelenti, hogy amit mond a jelnyelvi tolmács vagy a másik halló személy, azt a program automatikusan felismeri, értelmezi és írott szöveggé alakítja a siket és nagyothalló ember számára. Amit pedig a siket és nagyothalló ember válaszol, azt a tolmács vissza tudja mondani telefonba a halló személynek. Az is lehet, hogy a nagyothalló maga beszél. Az a lényeg, hogy a bejövő információ automatikusan írott szöveggé fordítódik. Természetesen jelenleg is vannak olyan helyzetek, amikor a tolmács számítógépbe írja a lefordított információt. A hamarosan elkészülő rendszer automatikusan fordít, ezért gyorsabb lesz. Reméljük, hogy a nagyothallók szeretni fogják.
 
– A fejlesztők nagyon lelkesek, és sok kedvező visszajelzést kapnak a tesztelőktől. Becslése szerint vajon meddig tart még a fejlesztés, mikor mondhatják azt, hogy a Kontakt elkészült, és aki akar, az hozzáférhet?
 
– A siketek számára ez a rendszer már alkalmas az akadálymentes kommunikációra. Nagyothallók számára a jövőben lesz az, amikor az automatikus felismerő program élesben is elindul. Hogy mikor érünk a munka végére? Amerikában húsz évvel ezelőtt indították el, és mindig kitalálnak, hozzáfejlesztenek valami újat. Nekünk az a célunk, hogy működőképes legyen a rendszer, és minél többen használják. 
 
(Magyar Hírlap)