Hírek

Igen az összeköttetésekre, nem a bezárkózásra

2024. 02. 08.

Az Európai Parlament a mai plenáris ülésén megvitatta az EU prioritásait a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) miniszteri konferenciájára, amelyet február végén rendeznek. Győri Enikő fideszes EP-képviselő rámutatott: „A WTO a nyílt, szabályalapú kereskedelem szimbóluma. 164 ország évről-évre asztalhoz ül, és megpróbálja fejleszteni a világkereskedelmet, még ha ez időnként nehézkes is. Erre az összefogásra kell építeni, hisz ez szolgálja Európa érdekét.”

A képviselő leszögezte: „Támogatjuk a szervezet reformját, illetve minden olyan javaslatot, amely előmozdítja az egyenlő versenyfeltételeket a nemzetközi kereskedelemben. Ezt ösztönözné az ipari támogatásokra vonatkozó tárgyalások megindítása is. Mondjunk igent az összeköttetésekre, nemet a bezárkózásra, a protekcionizmusra.”

„Az EU-nak biztosítania kell, hogy minden uniós jogszabályjavaslat összhangban legyen a WTO-szabályokkal, s tiszteletben kell tartania a tagállami hatásköröket. Az új jogszabályokhoz elengedhetetlenek az átfogó hatástanulmányok.

Támogatjuk a WTO globális beruházáskönnyítési egyezmény tető alá hozását. Ez ugyanis segítené felszámolni azokat a politikai és ideológiai akadályokat is, amelyek akadályozzák a beruházások szabad áramlását.”

A politikus felszólította a Bizottság képviselőit: „A jövőben proaktívabb, okosabb és vállalkozásbarátabb kereskedelempolitikát kövessenek. Ennek a Bizottságnak szegényes a bizonyítványa, közel sem hozott ki ebben a ciklusban annyit a kínálkozó szabadkereskedelmi lehetőségekből, mint amennyit lehetett volna.”