Hírek

Igazságos uniós költségvetést kell kialakítani

2019. 11. 26.

Az Európai Tanács decemberi ülésének előkészítéséről tartott mai plenáris vitán a Fidesz-KDNP képviselőcsoportjának nevében Deutsch Tamás szólalt fel. A delegációvezető felhívta a figyelmet, hogy elengedhetetlen egy igazságos, és a célkitűzések elérését lehetővé tevő többéves pénzügyi keretterv kialakítása, valamint rámutatott, hogy ehhez a tanácsi tervezetnek mely öt fontos pilléren kell alapulnia.

Meg kell szüntetni a visszatérítések rendszerét, mert az igazságtalan módon áttekinthetetlenné teszi, hogy az egyes tagállamok valójában milyen nagyságrendben járulnak hozzá az unió költségvetéséhez. A javaslatnak el kell ismernie, hogy a közép- és kelet-európai tagországok régióinak jutatott kohéziós források jelentős része visszakerül a nyugati országokba. Elfogadhatatlan a kohéziós források csökkentése, és különösen igazságtalan, hogy a jelenlegi tervezet a szegényebb országoktól több kohéziós forrást venne el, mint a gazdagabb országoktól. Továbbá rugalmasnak kell lennie a következő hétéves költségvetésnek.

Deutsch Tamás végül kiemelte, hogy a keretköltségvetési javaslat jelenlegi formája alapján az uniós klímacélokat illetően meghatározott ambíciók csak üres szólamok. Hangsúlyozta: ahhoz, hogy a 2050-re tervezett klímacélok megvalósulhassanak egy igazságos és konkrét cselekvési tervet tartalmazó költségvetést kell elfogadni az elkövetkező hét évre. Képtelen ugyanis az a helyzet, hogy csupán egy hónappal ezelőtt jutott eszébe a Tanácsnak, hogy felkérje a Bizottságot, dolgozzon ki egy pénzügyi programot a 2050-es klímacélok eléréséhez szükséges konkrét tervek megvalósításához szükséges európai uniós forrásokra.