Ideológiamentes és kiszámítható gazdasági koordinációt a fenntartható növekedés érdekében

2024. 03. 13.

Az Európai Parlament a mai plenáris ülésén megvitatta az európai szemeszterről szóló jelentést. Az uniós gazdaságpolitikákat koordináló gyakorlatot még 2011-ben, a magyar elnökség alatt hozták létre azzal a céllal, hogy a tagállamokat felelősebb gazdálkodásra bírják, így biztosítva a fenntartható növekedést. Győri Enikő, a Fidesz EP-képviselője felszólalásában rámutatott: „A baloldalnak ez nem prioritás, évekig mindent elkövettek, hogy ideológiai elemeket erőltessenek a keretrendszerbe. A gazdasági kormányzás reformja során is azért küzdöttek, hogy a Bizottság még több olyan kérdésben kérhesse számon a tagállamokat, amelyek egyébként nemzeti hatáskörbe tartoznak. Még a rezsiárat is szeretnék, ha Brüsszel határozná meg. Ezt egyértelműen el kell utasítani. Jobb lenne, ha elolvasnák az uniós szerződéseket”.

A képviselő rámutatott, hogy az országspecifikus ajánlások „nem készülhetnek egy kaptafára. A Bizottságnak jobban figyelembe kellene vennie a tagállami sajátosságokat. Erre kellene emlékeztetni a jelentésben a Bizottságot. A Parlament továbbá teljes szereptévesztésben is szenved: megszállottan küzd, hogy egyre nagyobb befolyást szerezzen a gazdasági koordináció folyamataiban.”

Győri Enikő felszólította a Bizottságot, hogy a tervekkel ellentétben ne tolja későbbre az idei országspecifikus ajánlások nyilvánosságra hozását: „A szemeszternek a kiszámíthatóságot és a biztonságos tervezést kellene jelentenie a tagállamok számára, amit a Bizottság késlekedése súlyosan veszélyeztet.”