Hírek

Hulladék: vissza a feladónak

Hulladék: vissza a feladónak

2007. 08. 02.

Az EP-képviselő egy csütörtöki budapesti sajtóbeszélgetésen az MTI felvetésére közölte: találkozót kér a bajor környezetvédelmi minisztertől, hogy sürgesse a hulladék visszaszállításával kapcsolatban korábban vállaltak betartását.

Becsey Zsolt kiemelte: a bajor fél azt vállalta, hogy a Magyarországra szállított mintegy 900 tonna hulladékból 600 tonnát visszaszállít október 1-ig. Bár a határidő sürget, a németek még nem tettek lépéseket vállalásuk teljesítésére, ami a képviselő szerint nyugtalanító. A néppárti EP-képviselő kijelentette: ha október 1-ig nem történik meg a vállalt mennyiség visszaszállítása, akkor további lépéseket fog tenni a megoldás érdekében.

Mint elhangzott, Baden-Württemberg tartományból 3200 tonna szemét érkezett illegálisan Magyarországra, ebből 1800 tonna visszaszállítását vállalta a stuttgarti kormány és ezt határidőre teljesítette is. Becsey Zsolt szólt arról, hogy a megoldás érdekében júniusban találkozott Baden-Württemberg környezetvédelmi miniszterével Brüsszelben és azt kérte Tanja Gönnerttől, tegyen meg mindent a magyar hatóságokkal kötött megállapodás végrehajtása érdekében.

A két német tartományból mintegy 4100 tonna szemétbála érkezett illegálisan Magyarországra az elmúlt időszakban. Németország egyelőre a szemét több mint felét ismerte el olyan anyagként, amelyért felelősséget vállal. A fennmaradó rész sorsáról tovább egyeztet a magyar szaktárca.

A felelősség teljes mértékben a németeket terheli – hangsúlyozta Becsey Zsolt. Tájékoztatása szerint a vitás kérdésben a végső szót az Európai Bizottság környezetvédelemért felelős görög tagja, Sztavrosz Dimasz mondja ki.

A Komárom-Esztergom megyei Ácsról június 20-án kezdték meg a törvényellenesen Magyarországra jutott szemét visszaszállítását Németországba. Az első kamiont Fodor Gábor környezetvédelmi miniszter indította útnak. Ácsról 350 tonna, A Bács-Kiskun megyei Kiskunmajsáról 180 tonna, Kunbajáról 1.250 tonna szemetet juttatnak vissza Németországban. A zöldhatóságok eddig összesen 70 millió forint bírságot vetettek ki az illegális hulladékszállításban érdekelt magyar cégekre és további szankciók várhatók.

MTI