Oktatás és kultúra

Hozzáférhetőbb Erasmus+

2017. 02. 02.

Az Európai Parlament ma nagy többséggel elfogadta az Erasmus+ programról szóló jelentését, amely áttekintést nyújt a program elmúlt két és fél éves végrehajtásáról. „Szükségesnek tartjuk, hogy eltávolítsuk a mobilitást megnehezítő pénzügyi akadályokat, valamint kérjük a költségvetés további növelését. A programot egyszerűbbé és rugalmasabbá kell tenni, hogy minél több fiatal és szervezet vehessen részt benne”- mutatott rá Bocskor Andrea, a Kulturális és Oktatási Bizottság alelnöke.

A jelentés értékeli az Erasmus+ adta lehetőségeket és a program hiányosságait, továbbá javaslatokat fogalmaz meg a fennmaradó időszakra vonatkozóan. Az EP által elfogadott következtetéseket és ajánlásokat az Európai Bizottságnak figyelembe kell vennie, amely 2017 végén teszi közzé a félidős értékelését a programról.

„A fiatalok munkaerőpiaci esélyeinek javításához fontos az idegen nyelvek ismerete, ezért több olyan projektre van szükség az Erasmus+ program keretében, mely nyelvtanulásra, a többnyelvű kommunikációra ad lehetőséget. Az Erasmus+ fő vonzereje, hogy a külföldi egyetemeken, intézményekben tapasztalatot szerző fiatalok olyan készségekkel és tudással gazdagodnak, amelyek előnyt jelentenek számukra a munkaerőpiacon vagy egy vállalkozás beindítása során”- emelte ki Bocskor Andrea, a Fidesz-KDNP képviselője.

Az idén 30 éves mobilitási program keretében eddig több mint 3 millió diák tanulhatott külföldön, valamint összesen 9 millió európai fiatalnak biztosított lehetőséget, hogy külföldi tapasztalatokkal, élményekkel gazdagodjanak. „Az Európai Parlament a továbbiakban is támogatni fogja a programot, hogy minél több fiatal vehessen részt benne és a tudás mellett kulturális élményekkel, tapasztalatokkal, új készségekkel és képességekkel gazdagodjanak”- hangsúlyozta a politikus.

Gál Kinga, a Kisebbségi Munkacsoport társelnöke is üdvözölte a jelentést. Felhívta a figyelmet: „az Erasmus+ program komoly jelentőséggel bír az európai tehetséggondozás területén, hiszen segít felfedezni és fejleszteni a mindannyiunkban ott rejlő talentumokat. Lehetőséget teremt szakmai kapcsolatok és hálózatok kialakítására, amely által az Unió erősödik”.

A fideszes EP-képviselő kiemelte, hogy a program jelenlegi formájának kialakításánál sokat dolgoztak azért, hogy a nyelvi kisebbségek védelmére is alkalmazható legyen, valamint elősegítse egymás nyelvének megtanulását a szomszédos régiókban, országokban. „Fontos felismerni, hogy a többnyelvűség jövőbeni támogatása nem csak a nagy európai nyelvek tanulásának támogatását vagy az újonnan érkezők integrációját kell célozza, hanem a kisebbségi és veszélyeztetett nyelvek többség általi tanulását, illetve a szomszédos nyelvek megismerését is” – hangsúlyozta Gál Kinga.

Háttér: Az európai oktatás, képzés, ifjúságpolitika és sport támogatására irányuló uniós Erasmus+ program 14,7 milliárd eurós költségvetésből több mint 4 millió európai polgárnak biztosít lehetőséget arra, hogy tanulmányokat folytasson, képzésben vegyen részt, tapasztalatot szerezzen és önkéntes munkát végezzen külföldön. A 2020-ig tartó Erasmus+ program nemcsak a diákoknak kínál lehetőségeket, hanem hét korábbi program helyébe lépve, lehetőségek széles körét biztosítja magánszemélyek és szervezetek számára egyaránt.