Környezetvédelem

Hogy mély levegőt vehessünk! – Uniós kutatás a tisztább levegőért

2016. 12. 01.

Az Európai Parlament plenáris ülése ma délben Brüsszelben jóváhagyta az Unió 2017-es költségvetését, amely tartalmazza a Hölvényi György kereszténydemokrata (Fidesz-KDNP) európai parlamenti képviselő által kezdeményezett, 750.000 euró értékű, légszennyezési kutatási terv forrásait is.

A szív-és érrendszeri, valamint a légzőszervi megbetegedésekért nagymértékben felelős városi légszennyezés csökkentése napjaink egyik legnagyobb közegészségügyi kihívása. Az ipari termelésből és a közlekedésből származó kibocsátásokat jelenleg széleskörűen szabályozza az európai jogalkotó, a szálló por magas koncentrációjáért felelős egyéb, nem hagyományos szennyezőforrások káros hatásait azonban eddig nem vizsgálták.

A hidegebb idő beálltával hazánkban egyre többet hallani arról, hogy elsősorban a vidéki településeken nagyobb szerepet kap a háztartási szilárd tüzelés. A rossz minőségű fűtőanyagok miatt rendkívüli mértékben megnövekszik a szálló por koncentráció, különösen azokon a helyeken, ahol a völgyekben megszorul a levegő. Súlyosbítja a helyzetet, hogy sok helyütt elégetik a háztartási szemetet, így a műanyagokból és más anyagokból káros részecskék kerülnek a levegőbe. Ezzel kapcsolatban nemrégiben méréseket végeztek az ország különböző területein, amelyek megdöbbentő eredményre vezettek: a megengedett határértéket olykor tízszeresen is meghaladták a káros mikrorészecskék.

A néppárti képviselő által kezdeményezett kutatás első lépésben felméri a veszélyes hulladékok, autógumik, használt ruhák, elektronikai eszközök, építési hulladékok, stb. háztartási elégetéséből származó légszennyezés mértékét, valamint azok egészségre gyakorolt hatását. A kutatás végső célja, hogy a társadalmi-gazdasági szempontok figyelembevétele mellett milyen intézkedésekkel lehet a légszennyezést csökkenteni, s ezzel együtt milyen környezetbarát és fenntartható tüzelési módok javasolhatók.

Hölvényi György még a nyár folyamán nyújtotta be költségvetési indítványát az egyre rosszabb európai levegőminőségért felelős szennyező források alaposabb vizsgálatára, amelynek kidolgozásában a Pannon Egyetem rektora és kiváló kutatói is részt vettek.

Háttér: Az európai parlamenti képviselők az uniós költségvetésről szóló tárgyalások során többletforrások indítványozásával ún. kísérleti programokra tehetnek javaslatot, amellyel új, átfogó európai programok elindítását alapozhatják meg. Az uniós költségvetést elfogadó plenáris szavazás próbáját is kiállt projektekre fordítható összeget az Európai Bizottság az uniós közbeszerzés szabályai szerint, nyilvános pályázatok útján 2017 folyamán ítéli majd oda a nyertes pályázóknak.